open-navfaktor-logo
search
Radovi pri kraju
Bjelašnica spremna za novu sezonu i bez snijega, čekaju niže temperature
Pripreme za novu skijašku sezonu na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu, kako kažu iz preduzeća ZOI'84 privode se kraju
07.11.2018. u 21:04
get url
text

Skijaška sezona na Bjelašnici, ove godine trebala bi početi ranije. To tvrdi direktor preduzeća ZOI'84 Nevres Alispahić koji ističe kako se svi radovi na uređenju staza i remontu ski liftova privode kraju, te da samo čekaju niže temperature, kako bi mogli imati vještački snijeg na stazama.

- Uradili smo sve da sezonu pomjerimo na sami početak decembra ili čak sredinu novembra. Otklonjeni su nedostaci na akumulaciji dva za vještačko osnježivanje koja je prošle godina imala problema zbog nedovršenosti. Jezero se napunilo do pola, to se postepeno puni da možemo provjeravati ukoliko bi slučajno bilo nekih nedostatata, ali nadam se da ih više neće biti. Sa naše strane potpuno smo spremni, ostalo je do vremena – kazao je i dodao da im u prilog idu prognoze metorologa prema kojim se niske temperature, koje su potrebne za rad topova, očekuju u drugoj polovini novembra.

Vještački snijeg može se praviti na temperaturama sa i ispod četiri stepena Celzijusa, a Alispahić navodi da topovi u potpunosti snijegom mogu pokriti oko 174 hiljada kvadratnih metara, odnosno staze: kolijevku, 1 i 5a stazu.

Kako bi rasteretio gužve na šestosjedu, ove godine ponovo bi trebao proraditi i dvosjed, koji godinama nije u upotrebi.

- Dvosjed je jučer nakon dvije godine pokrenut. Pušten je u probni rad, sada trebamo izvršiti ispitivanje da bismo ga zvanično mogli pustiti  u komercijalnu upotrebu – naveo je Alispahić.

Prema njegovim riječima, ovo preduzeće radi i na poboljšanju ugostiteljske ponude, te se proširuje objekat Benetona.

- Procedura širenja Benetona je u toku, a da li će biti sve završeno do početka sezone to ne znam, jer nas koči to što moraju biti ispoštovane sve procedure, jer je u pitanju javno preduzeće. Na međustanici četverosjeda i šesterosjeda imamo kolibu u kojoj se posjetitelji mogu osvježiti i odmoriti,a i na Malom polju na Igmanu smo završili sanaciju restorana - rekao je direktor ZOI-ja.

I ove sezone najmlađi će moći uživati u vožnji tubing-stazom i školi skijanja.

Podsjećamo, ZOI'84 objavio je i novi cjenovnik za ovu sezonu, a dnevna karta će biti skuplja za pet KM i iznosit će 35 KM za odrasle i 25 KM za djecu. Sezonske karte su jeftinije u odnosu na prošlu godinu i koštat će 700 KM, a za djecu do 15 godina 350 KM.

Sezonske ski karte po akcijskoj cijeni od 420 (odrasli) i 220 KM (djeca) mogu se kupiti do 20. novembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.