open-navfaktor-logo
search
Slučaj "potkivanje"
Biznismen za kojeg se tvrdi da je dao novac Tegeltiji: "Izvinite, molim vas, ali..."
Žurnal navodi kako je vlasnik firme iz Velike Kladuše, dao dvije hiljade maraka službeniku SIPA-e Marku Pandži, koji je novac dalje trebao proslijediti Tegeltiji kako bi on "ubrzao" njegov predmet
21.05.2019. u 15:44
get url
text

Magazin Žurnal objavio je danas tekst o tome kako je predsjednik Viskog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija, preko posrednika, inače službenika SIPA, ugovarao klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u bh. pravosuđu.

Jedan od tih predmeta je i slučaj Nermina Aleševića iz Velike Kladuše, koji je, kako Žurnal navodi, dao dvije hiljade maraka službeniku SIPA-e Marku Pandži, koji je novac dalje trebao proslijediti Tegeltiji kako bi on "ubrzao" njegov predmet.

Tim povodom Faktor je kontaktirao Aleševića, međutim, on nije želio komentarisati navode iz teksta.

- Izvinite, molim vas, ali ne mogu ništa o tome reći - kazao nam je kratko biznismen iz Velike Kladuše.

Njegova firma je, kako Žurnal piše, smještena u krugu Agrokomerca. Tu halu, koju on iznajmljuje, biznismeni Adnan Terzić i Amir Avdić su založili kako bi dobili kredit Bobar banke, iako objekat nije u njihovom vlasništvu.

SIPA je zbog tog slučaja, prije dvije godine, Tužilaštvu Kantona Sarajevo prijavila Terzića i Avdića, ali predmet nikad nije okončan. 

Aleševića je, kako se navodi u Žurnalovom tekstu, u novembru 2018. godine pozvao Marko Pandža, inspektor SIPA-e iz Banje Luke, obavijestio kako se čuo sa "drugom iz Sarajeva", poznatijem po imenu Milan Tegeltija. Nadalje se navodi kako su se službenik SIPA-e i biznismen iz Velike Kladuše sastali se sa Tegeltijom, gdje je predsjednik VSTV-a od Aleševića tražio broj predmeta i kazao da će on to "završiti s Dalidom". 

Broj predmeta, dogovoreno je na sastanku, Alešević je trebao proslijediti Marku Pandži, koji bi, potom, sve trebao dostaviti Milanu Tegeltiji. Nakon što su usaglasili dalje aktivnosti, Alešević je sa Pandžom otišao do parkinga ispred ugostiteljskog objekta. Inpektor SIPA-e mu je tu spomenuo "potkivanje", aludirajući na mito, te mu je Alešević dao dvije hiljade maraka uz obećanje da će naredne sedmici biti još.

Alešević je, inače, u martu ove godine bivšoj glavnoj tužiteljici Tužilaštva KS Dalidi Burzić poslao tortu sa natpisom predmeta koji već dvije godine, kako je ranije kazao, drži u ladici. S obzirom na to da je Burzić u međuvremenu imenovana za sutkinju Suda BiH, Alešević je poručio da "tortu pojede nova glavna tužiteljica".

Torta koju je Alešević poslao Dalidi Burzić

Nedugo nakon toga, Alešević je s natpisom predmeta, ispunio ranije dato obećanje, i bivšu glavnu tužiteljicu KS Dalidu Burzić dočekao ispred zgrade Suda BiH.

-Dalida Burzić, u kojoj ladici je moj predmet broj: T09-0-KTO-0112075 17- napisao je Alešević na transparentnu koji je nosio ispred zgrade Suda BiH, gdje je Burzić počela obnašati funkciju sutkinje. 

Nermin Alešević sa transparentom ispred Suda BiH

Milan Tegeltija danas je negirao navode iz teksta koji se odnose na primanje mita. Potvrdio je da se vidio sa Nerminom Aleševićem iz Velike Kladuše te da mu je dao upute da se obrati zvanično VSTV-u i iznese svoje prigovore na rad pravosuđa, konkretno u vezi s njegovim slučajem. Tegeltija tvrdi da se radilo o uobičajenim savjetima, odnosno procedurama u ovakvim slučajevima te da nikakv novac nije primio. 

VEZANI TEKST-Tegeltija o optužbama da je "potkovan": Potpuna je neistina da sam uzeo novac, samo sam saslušao čovjeka

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.