open-navfaktor-logo
search
Suđenje u Beogradu
Bivši vojnik prisjetio se pogubljenja srebreničkih Bošnjaka
Erić je procijenio da je vidio između 500 i 1.000 mrtvih Bošnjaka ispred hangara, ne računajući one koji su bili unutra
26.09.2018. u 17:41
get url
text

Nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) ispričao je pred sudom u Beogradu kako je pomogao sakriti tijela nekoliko stotina Bošnjaka iz Srebrenice nakon cjelonoćnog masovnog pogubljenja u hangaru u Kravici 1995. godine.

Zoran Erić kazao je pred Višim sudom u Beogradu da je pomogao u prikrivanju tijela između 200 i 300 srebreničkih žrtava sijenom nakon noći masovnih strijeljanja na poljoprivrednom dobru u Kravici u BiH tokom jula 1995.

Erić je procijenio da je vidio između 500 i 1.000 mrtvih Bošnjaka ispred hangara, ne računajući one koji su bili unutra.

-Nisam ih brojao, činilo mi se da ih je bilo toliko - rekao je Erić.

On je izjavio da je prethodnu noć proveo u štali pored hangara, tvrdeći da je prije početka strijeljanja čuo zatočene Bošnjake kako izvikuju "Allahu ekber", te pozive da "četnike zadave golim rukama".

Erić je kazao da je kasnije čuo priče kako su četiri bošnjačka zatočenika savladala i ubila stražara, pripadnika VRS-a, nakon čega su srpske snage počele pucati po zarobljenicima, ali je dodao da taj incident nije lično vidio.

U narednih dan ili dva drugi vojnici su zatražili da im pomogne da pokriju tijela ispred hangara, jer su čuli da se pripadnici UN-ovih mirovnih snaga približavaju tom području, naveo je Erić.

Druga dva svjedoka su pred sudom u Beogradu opisala kako su prevozili tijela iz Kravice u masovnu grobnicu u blizini sela Glogova nakon što se ubijanje završilo.

Vozač kamiona Ostoja Stanojević rekao je da je vozeći kamion u Glogovu vidio masovnu grobnicu s nekim tijelima već ubačenim u nju.

Drugi vozač Krsto Simić kazao je da je poslan u Kravicu, ali mu nije rečeno šta će mu biti zadatak, dodajući da su pripadnici Civilne zaštite tovarili leševe na njegov kamion.

-Vidio sam jednu grobnicu iskopanu u Glogovoj... bila je 50 do 60 metara duga, sa silaznom rampom na jednom kraju kako bi vozila mogla ući u nju - rekao je Simić.

On je izjavio da mu je krajem septembra ili početkom oktobra rečeno da se vrati u Glogovu kako bi ponovo premjestio tijela, ovog puta u masovnu grobnicu u Zelenom Jadru.

Ova tri svjedoka dali su iskaz na suđenju Nedeljku Milidragoviću, Aleksi Golijaninu, Milivoju Batinici, Aleksandru Dačeviću, Bori Miletiću, Jovanu Petroviću, Dragomiru Paroviću i Vidosavu Vasiću, koji su optuženi da su organizirali i učestvovali u strijeljanju više od 1.300 civila u skladištu u Kravici.

Srbijansko Tužilaštvo je optužnicu protiv njih podiglo tokom 2015., a suđenje im je počelo u februaru 2017., ali je postupak obilježen brojnim odgađanjima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.