open-navfaktor-logo
search
Afere
Bivši uposlenik tvrdi: Roditelji koji su pohranili matične ćelije u Cryo Saveu ne moraju brinuti
Problem su počeli nakon što su se promijenili vlasnici, koji su imali nove strategije, ciljeve… Posao je kretao nizbrdo, i kompanija je dovedena do sadašnjeg momenta da joj bude oduzeta licenca.  
19.09.2019. u 18:06
get url
text
Cryo Save
Cryo Save

Iako je švicarskoj kompaniji Cryo Save u kojoj su, između ostalog, i roditelji iz BiH i drugih zemalja regiona sačuvali matične ćelije, Ministarstvo zdravlja te zemlje oduzelo licencu za rad, klijenti ne moraju brinuti. 

Tvrdi to u izjavi za  Faktor jedan od bivših zaposlenika ove firme, koja ja važila za najveću banku matičnih ćelija u Evropi, a koja se sada susreće s optužbama za malverzacije, zbog čega su švicarske vlasti pokrenule istrage, koje uključuju i pretres kuća čelnih ljudi kompanije, te prostorije ove firme.

- Sve banke matičnih ćelija, pogotovo evropske, moraju imati ozbiljnu reosiguravajuću kuću iza sebe, koja u slučaju bankrota firme mora na sebe uzeti troškove održavanja uzoraka. Kompanija je u problemima, razlozi će se sada utvrđivati, ali to ne znači da su uzorci propali, oni se čuvaju, održavaju, ima osiguranje koje garantuje za njih – kazao je naš sagovornik, koji ne želi da mu se navodi ime jer odavno ne radi za Cryo Save.

Kako objašnjava, Cryo Save, posredstvom predstavništva Family Plus, iz Banja Luke bila je među prvima koje su u BiH nudile čuvanje matičnih ćelija. U početku posao je išao veoma dobro, imali su veliki broj klijenata, dobru saradnju sa centralom, koja je bila u vlasništvu investicionih fondova iz zapadne Evrope. Međutim, kako priča naš sagovornik, problem su počeli nakon što su se promijenili vlasnici, koji su imali nove strategije, ciljeve… Posao je kretao nizbrdo, i kompanija je dovedena do sadašnjeg momenta da joj bude oduzeta licenca.  

U međuvremenu, i način poslovanja u BiH se promijenio, jer je banjalučka firma Family Plus, koja ih je zastupala, prekinula saradnju s njima. Koliko je poznato našem sagovorniku, nastavili su poslovati posredstvom drugog zastupnika iz Bijeljine, ali su na tržištu bili znatno manje zastupljeni, za njih se znalo sve manje. Prema njegovim saznanjima, stanje je bilo takvo da se u novom zastupništvu "nije znalo ko pije, ko plaća".  U međuvremenu, u BiH su se pojavile i druge banke, tržište se razvijalo, tako da je i Cryo Save gubio moć kakvu je imao na početku poslovanja u našoj zemlji.

Govoreći o procesu čuvanju matičnih ćelija, i kako se taj posao odvija u BiH, naš sagovornik objašnjava da u svijetu postoiji stotine banaka matičnih ćelija, a da klijente u BiH dobijaju posredstvom firmi koja su klasična posredništva. Posao tako funklcionira jer u BiH ne postoji javna banka, što je veliki problem.

- Dakle, roditelji dođu u kancelariju predstavnika, potpišu ugovor. Nakon toga, dobiju set, sa kojim žena ide na porod. Prilikom poroda, iz pupčanika se uzima krv koja je bogata matičnim ćelijama, stavlja se u set, koji preuzima kurir i šalje ga u banke, gdje se materijal obrađuje i čuva - objašnjava naš sagovornik.

Set za čuvanje uzorka

Kako kaže,  u zavisnosti od banke do banke, materijal se može čuvati 20, 30, 40… godina. U zavisnosti od toga variraju  i cijene, koje se u BiH kreću oko 3.500 - 4.000 KM, a većina banaka matičnih ćeija nudi i plaćanje na rate. Kako kaže, Cryo Save je imao i saradnju sa komercijalnim bankama, koje su nudile i namjenske kredite za finansiranje tog procesa.

Naša nastojanja da stupimo u kontakt sa predstavništvom Cryo Savea u BiH, koja se prema dostupnim informacijama nalazi u Bijeljini, nisu urodile plodom, jer ni fiksni ni mobilni telefon nisu u funkciji. Nismo dobili ni odgovor na mail koji je naveden na njihovoj interentskoj stranici, koja je u funkciji i na kojoj stoji podatak da su u BiH uzeli više od 5.000 uzoraka matičnih ćelija.

VEZANI TEKSTCryo Saveu oduzeta licenca, šta će biti s matičnim ćelijama koje su pohranili roditelji iz BiH?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.