open-navfaktor-logo
search
Problemi
Bivši uposlenici podigli tužbu protiv Aluminija zbog neuplaćenih doprinosa
Čisto sumnjam da će ikada pogoni biti ponovno pokrenuti, odnosno, da će se za Aluminij naći strateški partner, rekao nam je Romeo Biokšić
29.11.2019. u 21:17
get url
text

U kompaniji Aluminij Mostar čiji su pogoni prestali sa radom 10. jula ove godine, od blizu 900 uposlenih, ostalo je da se vodi oko 360 njih i u ovom trenutku Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ne zna šta će biti s tim uposlenicima. U Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije su nam kazali da će Vlada FBiH u narednom periodu objaviti ponovljeni javni poziv za subvencije preduzećima i poduzetnicima a na koji može aplicirati i privredno društvo Aluminij Mostar. Pričali smo i sa bivšim uposlenikom Aliminija koji nam je kazao da su tužili kompaniju zbog neuplaćenih doprinosa.

Mogu aplicirati za uposlenike koji ispunjavaju uvjete za penziju 

- Vlada FBiH planira u narednom periodu objaviti ponovljeni javni paziv za kandidovanje Programa utroška sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2019. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije "Tekući transferi i drugi tekući rashodi-subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima". Poziv će biti objavljen i na web stranici Ministarstva. Na poziv će moći aplicirati i privredno društvo Aluminij Mostar za zaposlenike koji do 31.12.2019. godine ispunjavaju uvjete za odlazak u penziju, ukoliko dostave svu potrebnu dokumentaciju po javnom pozivu - navode iz Ministarstva i dodaju:

- O kojem iznosu i za koliko radnika bi se uvezao staž, Ministarstvo u ovom momentu ne raspolaže sa takvim podacima. Odlukom Vlade FBiH o dobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH za uplatu doprinosa PIO za 9, 10, 11. i 12. mjesec 2017. godine za 884 radnika Aluminija Mostar, uplaćena su 2.187.423,48 KM - rečeno nam je u Ministarstvu.

Razgovarali smo sa Romeom Biokšićem, bivšim uposlenikom Aluminija Mostar, koji je među onih 500 radnika koji su 1. septembra proglašeni tehnološkim viškom.

Podigli smo tužbu

 - Već ranije sam vam kazao da nam Aluminij duguje doprinose za 18 mjeseci. Da li je nešto u međuvremenu uplaćeno, ne znam. Ali mogu vam reći da smo protiv poslodavca, odnosno, Aluminija podigli tužbu zbog neuplaćenih doprinosa i vidjet ćemo šta dalje. U firmi je ostalo još nekih 360 radnika. Čisto sumnjam da će ikada pogoni biti ponovno pokrenuti, odnosno, da će se za Aluminij naći strateški partner. Daj Bože - rekao nam je Biokšić koji je bivši predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija.

Na naše pitanje da li je pregledana analiza izraelsko-kineskog konzorcija i hoće li uskoro biti sastanka sa investitorom iz Dubaija, iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije su nam odgovorili samo da je ponuda izraelsko-kineskog konzorcija pregledana, da je Vlada FBiH utvrdila odgovor i poslala ga konzorciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.