Ćato je naveo koji su bili propusti u istrazi, koje je saglasnosti naknadno davao, a koje je odluke potpisao iako ih nije donio. On je rekao da je bio na uviđaju na Ilidži nakon poziva da se dogodila saobraćajna nesreća i da je vozilo udarilo mladića i djevojku.

Kazao je da se na mjestu događaja kratko pojavio policajac Josip Barić, koji je obavio razgovor sa Alisom Mutap u bolnici. Rekao je kako pretpostavlja da ga je zvao dežurni i da se saglasio da policajac uzme izjavu.

On je naveo da je Barić dobio naredbu da izuzme odjeću od povrijeđenih, ali da nije uzeo majicu od djevojke.

- Ako je majica bila sa tragovima, trebala je biti oduzeta - kazao je Ćato.

Prema njegovim riječima, situacija se promijenila pozivom Hasana Dupovca, tadašnjeg šefa Odsjeka za saobraćajne istrage, koji ga je obavijestio da Mutap više nije sigurna šta se desilo – da li je bila saobraćajna nezgoda ili ih je neko napao.

On je rekao da ga Dupovac nije bio obavijestio kako će Mutap biti saslušana. Kazao je da je u istragu uključio i Odsjek za krvne delikte. Dupovcu je rekao da dovede Mutap u Tužilaštvo, ali da od nje nisu mogli saznati više detalja.

Ispričao je da je policija preduzimala radnje u vezi sa izuzimanjem video-nadzora sa okolnih objekata, te da je u nekim slučajevima on obezbjeđivao naredbe naknadno. Kako je kazao, to se podvodilo pod operativni rad.

Kad je u pitanju izbrisani snimak sa hotela "Crystal", naveo je da im je iz "Elektroprivrede" potvrđeno da je nestajalo struje. On je rekao da su policajci ispričali da su na tom snimku vidjeli vozilo i neke ljude, ali da je bio nejasan.

Ćato je kazao da je u početku više sarađivo sa Dupovcem nego sa inspektorima za krvne delikte, dok mu jedan dan nisu rekli da su priveli tri osobe.

- Otkud bez mog znanja privođenje? Ispada da su privedeni Mirza Ploskić i njegova dva prijatelja - prisjetio se svjedok.

Objasnio je da su ranije dobili informacije da je Ploskić bivši Alisin momak i da je s njim povezivano vozilo koje se moglo dovesti u vezu s tragovima pronađenim na mjestu događaja. Međutim, kako je dodao, oni nisu priznali u policiji, a nije bilo drugih konkretnih dokaza za njihovo zadržavanje.

To vozilo, kako je naveo, bio je zeleni "renault clio i u vezi s njim ga je zvao Dupovac, kome je dao saglasnost da ga pribavi. Način na koji je to urađeno svjedoku nije poznat. Dodao je da je vještačenje pokazalo da vozilo nema veze sa "licem mjesta".

Ćato je kazao da je mu je rečeno kako mu je tadašnja glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić poručila da donese naredbu za istragu ubistva. Kazao je da su rađena tri vještačenja Alise Mutap, a da je drugo urađeno na zahtjev Burzić, dok je on bio odustan.

Ispričao je da su istragom povezani komadići stakla sa kombijem i da se došlo do Ljube Seferovića, koji je priznao da je udario kombijem mladi par. Prvobitno je bila uhapšena i njegova supruga, ali je ona kasnije izostavljena iz optužnice, a optužen je njegov otac Bekrija, koji mu je pomogao da zamijeni far na vozilu.

Svjedok je rekao da su on i tužiteljica Ivana Petković bili zaduženi za ovaj predmet, a da je na ispitivanju Seferovića bilo još pet do šest tužilaca. Kada je Sud odbio da odredi Seferovićima pritvor za ubistvo, kako je ispričao, Burzić mu je rekla da ponovo promijeni krivično djelo u naredbi za istragu.

- Sead Kreštalica je pripremio naredbu, ja potpisao. Ja i Petković smo bili zaduženi, a ostali su radili po nalozima glavne tužiteljice - kazao je Ćato.

Naveo je da je kod Burzić bio sastanak u vezi sa rekonstrukcijom na mjestu događaja. Tada je određeno da rekonstrukciju vodi tužilac Kreštalica. On je rekao da je podigao optužnicu protiv Seferovića, a da ju je više puta mijenjao po uputama Burzić i da je bilo određenih nesuglasica.

Ćato je kazao da je tokom istrage deset ljudi "palo" na poligrafu, uključujući Ploskića i prijatelje, kao i Seferovića. Naveo je da je Alisa Mutap jedna od rijetkih koja je prošla poligraf.

Na pitanja sudije Džemile Begović da pojasni izuzimanje snimaka bez njegovog znanja i šta misli pod operativnim radom policije, svjedok je rekao da su to problemi u komunikaciji i koordinaciji. Kako je kazao, tanka je linija kad je u pitanju operativni rad.

- Dovedu vas pred svršen čin. Šta ću sad reći? Vrati? Kad pogledate službene zabilješke, sve sam odobrio - rekao je Ćato.

Izjavio je da "radnje u krvnim deliktima nisu poduzimane na otkrivanju, nego da bi se neke osobe, rukovodioci, zaštitili", ne pojašnjavajući dalje.

Na pitanja sudije Branka Perića da li je uočio nepravilnosti ili ometanje istrage, kazao je da je to "više od strane krvnih delikata".

Ćato je rekao da je vjerovao da je u pitanju bila saobraćajna nezgoda kada je podizana optužnica s obzirom na vještačenje, svjedoke i priznanje.

Za prikrivanje dokaza sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić (ranije Mutap), tadašnjem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

Suđenje se nastavlja 5. maja.