open-navfaktor-logo
search
Od januara 2022.
Bivši sportski direktor Ferrarija novi šef Formule 1
Bivši sportski direktor Ferrarija Italijan Stefano Domenicali (55) od januara iduće godine postat će novi predsjednik i izvršni direktor Formule 1, objavljeno je na službenoj F1 stranici.
25.09.2020. u 18:54
get url
text

Italijan će na dužnost stupiti u januaru, kada ističe mandat 66-godišnjem Chaseu Careyu koji je na ovoj poziciji od 2017. godine.

Domenicali je u Ferrariju proveo 23 godine, na čelu slavnog trkačkog tima iz Maranella bio je između 2008. i 2014. godine, a pod njegovim je mandatom Ferrari osvojio posljednji konstruktorski naslov svjetskog prvaka. Potom je radio za Volkswagen / Audi Group, a od 2016. predsjednik je Lamborghinija.

- Sretan sam što sam se pridružio tako velikoj organizaciji. Formula 1 je moj život - rekao je Domenicali dodavši sa smiješkom kako je rođen u Imoli, a živi u Monzi, što rječito svjedoči o njegovoj pripadnosti ovom sportu.

- Proteklih šest godina u Audiju, a potom u Lamborghiniju, pružili su mi širu perspektivu i iskustvo koje ću unijeti u Formulu 1 - dodao je.

Sadašni predsjednik Carey istaknuo je kako mu je bila čast voditi Formulu 1.

- Ponosan sam na tim koji ne samo da je prošao kroz neizmjerno izazovnu 2020. godinu, već se vratio s odlučnošću na područjima održivosti, raznolikosti i uključenosti - kazao je Carey koji će preći na funkciju neizvršnog predsjednika, prenosi Fena.

- Uvjeren sam da smo izgradili snažne temelje za dugoročni rast poslovanja. Bila je to avantura i uživao sam raditi s timovima, FIA-om i svim našim partnerima. Radujem se što ću i dalje biti uključen i podržavati Stefana dok on upravlja - dodao je Carey.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.