open-navfaktor-logo
search
Zbog primanja mita
Bivši šef u Fondu za životnu sredinu RS-a osuđen na godinu zatvora i novčanu kaznu od 40.000 KM
Funkcioner Socijalističke partije i bivši šef odjeljenja u Fondu za zaštitu životne sredine RS-a Nebojša Lukić, osuđen je danas na godinu zatvora i novčanu kaznu od 40.000 KM za krivično djelo primanje mita i trgovinu uticajem.
26.01.2023. u 16:48
get url
text

Presudu je donio Okružni sud u Banjoj Luci nakon što je Lukić priznao krivnju i sklopio sporazum sa Tužilaštvom RS-a. Oduzeta mu je i protivpravno stečena imovinska korist od 75.000 KM, koju je Lukić već uplatio u depozit suda.

- Optuženom se izriče mjera sigurnosti zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti kao službenog, odnosno odgovornog lica u Fondu u trajanju od dvije godine - navedeno je iz banjalučkog suda.

Optužnicu protiv njega je podiglo Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala. Osim Lukića optužnicom su bili obuhvaćeni i Radomir i Miroslav Milanović.

Obojica su se teretila za krivična djela davanje mita i trgovina uticajem, a u decembru prošle godine su takođe sklopili sporazum i osuđeni su - Radomir na godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 8.000 KM, a Miroslav na devet mjeseci zatvora i 4.000 KM.

Milanovići su bili odgovorne osobe u firmama "Eko Radex" i "Milanović transport" iz Bijeljine, a Lukić je vodio Sektor za implementaciju međunarodnih projekata u Fondu.

Optužnica je Lukića teretila da je Milanoviće upoznao sa pravom prijave na Javni konkrus za dodjeljivanje sredstava za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

Zahtijevao je da mu nakon konkursne procedure i pošto budu obuhvaćeni odlukom o izboru, od odobrenih sredstava predaju polovinu iznosa plus dodatnih 5.000 maraka, na šta su oni pristali. Lukić je na taj način stekao protivpravnu korist od 75.000 KM.

Sva trojica su se teretila da su u julu 2021. godine, po prethodnom dogovoru, od jednog privrednog subjekta, korisnika novčanih sredstava Fonda, u više navrata zahtijevali 45.000 KM, od čega je 27. jula 2021. godine Radomir Milanović preuzeo 10.000 KM.

Sva trojica su uhapšeni u akciji MUP-a RS-a u julu 2021. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.