open-navfaktor-logo
search
Sporni stavovi
Bivši šef CIA-e za Balkan: Beograd ne traži pripajanje RS-a jer Washington to ne bi volio
Govoreći o pitanju promjene granica i razmjene teritorija između Kosova i Srbije, Meyer je izjavio da se "mora razmotriti promjena nekih granica" te da je problem u State Departmentu taj što nisu promijenili politiku 25 godina
07.07.2019. u 16:52
get url
text
Steven Meyer

Bivši pomoćnik direktora CIA-e za Balkan Steven Meyer kazao je u intervjuu za srbijanski Telegraf da vlasti u SAD-u i američki političari ne razumiju probleme na ovim prostorima, što je, kako je kazao, naročito bilo jasno tokom ratova 90-ih godina.

- Najvažnija stvar koju je administracija promašila, a mnogo nas u CIA-i je osjećalo to, jeste dubina i važnost etničkih dimenzija. Koliko je važno etničko porijeklo, koliko je pripadnost narodu važna. Tokom 20 godina sam više puta rekao i napisao da nije moguća u ovom trenutku u vremenu izgradnja međuetničkih i multietničkih država. To će doći u budućnosti, ali sada države koje postoje na ovim prostorima treba da budu monoetničke, zajednice samo jednog naroda. Zbog toga Bosna ne funkcionira, zato je Kosovo u haosu i poteškoćama, zato Makedonija ima značajne probleme – kazao je Meyer.

Govoreći o pitanju promjene granica i razmjene teritorija između Kosova i Srbije, Meyer je izjavio da se "mora razmotriti promjena nekih granica" te da je problem u State Departmentu taj što nisu promijenili politiku 25 godina.

- Ono što imate od njihovih službenika je formula "to je - što je". E, pa, ta formula ne radi. Ne znam koliko će ideja o razgraničenju biti u američkoj vladi, ali kada bih savjetovao vlade ovdje, rekao bih da je zgrabe, uzmu i rade sa tim. Iskoristite to da idete naprijed. Da, mislim da bi bilo veoma inteligentno, na primjer Srbima, da na kraju, poslije dvije tri godine pregovora, kažu - mi dobijamo sve sjeverno od Ibra, vi dobijate sve južno. Imamo posebne aranžmane za zajednice i historijske spomenike i sveta mjesta na Kosovu. Ali, isto, Preševska dolina treba da bude razmotrena i Republika Srpska treba da bude razmotrena. Mislim da je jedan od razloga zbog kojih Beograd ne traži prisajedinjenje Republike Srpske Srbiji taj što Washington to ne bi volio. Vučić i ostali kažu da Washington to ne bi volio. Nije bitan Washington, dogovorite se šta biste vi voljeli i šta je vaš interes – izjavio je Meyer.

Ponovio je Meyer stav da BiH "nije održiva".

- To nije država, to je država na papiru. To je fiktivna država. Mislim da je to istina, i dalje važeća istina, i da sam u pravu. To je samo na papiru. Ima svoju zastavu i diplomatsku službu, ali čak se i ambasadori biraju na osnovu nacionalne pripadnosti i mijenjaju se tako. Prava moć u Bosni počiva u etničkim zajednicama – kazao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.