open-navfaktor-logo
search
Još jedna u nizu
Bivši SDP-ovac iz Sarajeva najavio osnivanje nove političke stranke
U toku su, kazao je, pripreme za osnivačku skupštinu nove političke opcije u BiH
27.05.2019. u 14:37
get url
text
Ekološka slobodarska partija

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić, koji je 16. marta izbačen iz SDP-a, namjerava formirati vlastitu stranku, osim ako nije u pitanju neka od njegovih "šala".

Najavio je to Nikšić na društvenim mrežama, otkrivši da će naziv stranke biti Ekološka slobodarska partija BiH. U toku su, napisao je, pripreme za osnivačku skupštinu nove političke opcije u BiH. Javnost će o detaljima, dodao je, biti upoznata naknadno.

Nikšić je, podsjetit ćemo, nakon izbacivanja iz SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo, skupa sa bivšim zastupnikom NBL-a Fahrudinom Pecikozom, formirao grupu "Prvi april". Uzimajući u obzir aktueliziranu mogućnost rekonstrukcije Vlade Kantona Sarajevo, njegova je "ruka" dobila na vrijednosti.

Tako je Nikšić, da bi nastavio podržavati aktuelnu Vladu, zatražio nekoliko važnih pozicija u izvršnoj vlasti. Jedna od tih pozicija je ona ministarska u Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, koju trenutno obnaša njegov donedavni stranački kolega Damir Filipović.

Svoju podršku uvjetuje i "dobijanjem" Sarajevogasa i Sarajevo-šuma, odnosno mogućnošću da na čelne pozicije tih preduzeća imenuje sebi bliske osobe. Nikšić vjeruje, tvrde izvori Faktora, da mu te pozicije pripadaju na osnovu izbornog rezultata kojeg je ostvario u oktobru.

Nikšića su, tvrdi on, prethodno dodjeljivanjem pozicija pokušale kupiti bivše kolege iz SDP-a.

- Da sam u petak prihvatio ponudu SDP-a da se vratim u Klub SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo u punom potencijalu, sa svim što tražim za sebe (a to su jedan resor, jedno javno preduzeće A kategorije, jedna institucija B kategorije i još ponešto iz kulture), kako su mi ponudili, danas bih ja sjedio u SDP-u sa većim ovlastima nego prije, a kompanija koja je izbačena jučer ne bi – napisao je Nikšić na društvenim mrežama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.