open-navfaktor-logo
search
Penal i isključenje
Bivši premijerligaški sudija tvrdi: Željezničar oštećen protiv Krupe, evo i zbog čega
Frano Jelić, glavni sudija iz Širokog Brijega, sa pomoćnicima Mirzom Demirom (Kakanj) i Amerom Macićem (Mostar), drastično su oštetili FK Željezničar na gostovanju kod Krupe.
14.12.2020. u 15:51
get url
text

Ovo je za Faktor potvrdio bivši premijerligaški sudija, koji nas je zamolio da mu ne spominjemo ime.

S razlogom, jer svako ko iznese svoje mišljenje i ukaže na nepravilnosti ide na raport kod "disciplinaca" (najbolji primjer je Feđa Dudić, trener Veleža, koji je novčano kažnjen iako je kasnije utvrđeno da je sudija Miloš Gigović "pokrao" Rođene protiv Borca).

Naš sagovornik objasnio je da su Jelić i Demir "izmislili" jedanaesterac za Krupu kod rezultata 1:1 i tako prelomili utakmicu.

- Tri su ključne stvari u ovoj situaciji. Prva je ta što se lopta odbila od tijela igrača Željezničara u njegovu ruku i pravilo je da se tada ne dosuđuje kazneni udarac. Druga je da nije postojala namjera, a treća da igrač u bijelim dresu nije vidio loptu. Za mene ovo nije kazneni udarac. Sudija je napravio grešku i tako "prelomio" utakmicu - tvrdi bivši sudija.

Kako saznajemo, glavni "krivac" za dosuđeni jedanaesterac je pomoćnik Demir, koji je Jelića "ubijedio" da pokaže na kreč.

Osim jedanaesterca, sporan je i crveni karton kojeg je Jelić u sudijskoj nadoknadi pokazao Ivanu Milićeviću, lijevom beku Želje, na asistenciju Macića.

- Prema onome što sam vidio u izvještaju koje su prikazale kamere, radi se o običnom prekršaju, koji nije za karton. Potezanje nema intenziteta za karton. Postojao je blagi kontakt, ali, prema mom mišljenju, nije za žuti karton - tvrdi naš sagovornik.

Zanimljivo, Jelić je sudio i meč 14. kola (9. novembra) u kojem je Željezničar sa 4:3 poražen od Borca u Banjoj Luci. Mnogi se sjećaju da je tada kumovao prvom i trećem golu Banjalučana (dosudio nepostojeći prekršaj iz kojeg je Borac poveo 1:0, odnosno nije dosudio prekršaj na Zecu, a u nastavku akcije Borac pogodio za 3:2), ali njegovi propusti ostali su u sjeni kriminalnih grešaka Željine odbrane.

Također, Jelić je sudio i prvi ovosezonski meč Željezničar - Krupa (0:1), kada je podlegao pritisku i na terenu sprovodio ono što su mu sugerisali s klupe gostujućeg tima (jasno se može čuti u TV prijenosu).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.