open-navfaktor-logo
search
Preventivne akcije
Bivši premijer Albanije Berisha proglašen nepoželjnom osobom u Velikoj Britaniji
Bivši premijer Albanije Sali Berisha izjavio je u petak da su britanske vlasti donijele odluku da mu zabrane ulazak u Veliku Britaniju, zbog navodnih veza sa organizovanim kriminalnim grupama i korupcije.
22.07.2022. u 15:50
get url
text
Sali Bericha

- Britanske vlasti su kao razlog navele jasne veze sa organizovanim kriminalnim grupama i kriminalcima koji su predstavljali rizik za javnu bezbjednost u Albaniji i Ujedinjenom Kraljevstvu, te zbog korupcije - rekao je Berisha na konferenciji za medije iz centrale Demokratske partije Albanije u Tirani.

Bivši albanski lider je negirao optužbe i dodao da je odlučio izaći u javnost iako je odluka da je proglašen personom non grata bila povjerljive prirode te njegovo ime nije navedeno javno. Kazao je da je riječ o kleveti u interesu iste grupe, odnosno u interesu aktuelnog premijera Albanije Edija Rame i njegovih međunarodnih saveznika.

- Bio sam svjestan napora diplomata State Departmenta da se međunarodni partneri pridruže njihovoj odluci, apsolutno bez ikakvog osnova, kako bi pojačali pritisak na mene i opravdali svoju odluku zasnovanu na kleveti - naveo je Berisha.

Berisha je pozvao britanske vlasti da pravosudnim tijelima svoje zemlje, kao i pravosudnim tijelima u Albaniji, dostave svaku činjenicu, dokaz ili dokument koji oni ili bilo ko drugi imaju za optužbe koje su iznijeli protiv njega.

Britanska ambasada u Tirani je, u međuvremenu, saopštila da je Ujedinjeno Kraljevstvo ove sedmice poduzelo preventivne akcije protiv određenih albanskih pojedinaca koji se dovode u vezu sa kriminalom i korupcijom.

Podsjećamo, američka ambasada u Albaniji je 19. maja 2021. godine objavila odluku američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena da proglasi bivšeg premijera Albanije Salija Berishu nepodobnim za ulazak u SAD zbog koruptivnih radnji i podrivanje demokratije u Albaniji.

Nakon što je Berisha proglašen personom non grata od SAD-a, bivši predsjednik Demokratske partije (DP) Lulzim Basha odlučio je da izbaci bivšeg premijera Berishu iz parlamentarne grupe ove stranke, a ta je odluka izazvala unutarstranački sukob.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.