open-navfaktor-logo
search
Izrazio žaljenje
Bivši papa Benedikt XVI zatražio oproštaj za seksualno zlostavljanje djece od četverice svećenika
Bivši papa Benedikt XVI zatražio je u utorak oproštaj za seksualno zlostavljanje djece od svećenika počinjenog tokom njegovog papinstva, ali su saradnici odbacili navode o zataškavanju dok je bio minhenski nadbiskup.
08.02.2022. u 14:55
get url
text

- Svim žrtvama seksualnog zlostavljanja izražavam duboko žaljenje, tugu i iskreno ih molim za oproštaj - naveo je 94-godišnjak u pismu objavljenom kao odgovor na prošlomjesečnu njemačku istragu koja je ispitivala njegovo postupanje u slučaju sveštenika pedofila 1980-ih.

- Imao sam velike odgovornosti u Katoličkoj crkvi. Utoliko je veći moj bol zbog zloupotreba i grešaka koje su se dešavale na tim različitim mjestima za vrijeme mog papinstva - kazao je on, prenosi France 24.

Bivši pontifik, koji je podnio ostavku 2013., optužen je u januaru da svjesno nije zaustavio četvericu svećenika optuženih za seksualno zlostavljanje djece 1980-ih kada je bio minhenski nadbiskup.

Benedikt, koji je veoma slabog zdravlja, zamolio je tim pomoćnika da mu pomognu da odgovori na nalaze advokatske firme Westpfahl Spilker Wastl (WSW), koju je nadbiskupija Minhena i Freisinga naručila da ispita slučajeve zlostavljanja između 1945. i 2019.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.