- Situacija je svaki dan, rekao bih, nekako sve konfuznija tako da bi se trebao dva, ili tri puta krstiti. Danas je bilo izjašnjenje o krivnji. Pokušao sam da objasnim Sudu da je optužnica zasnovana na lažnim, netačnim i izmišljenim konstrukcijama. Stalno insistiram na tome. Žalosno je što sama tužiteljica, ali i glavna tužiteljica Gordana Tadić, ne razumiju šta je budžet, kako se koncipira. Budžet za 2017. godinu je donesen 2016. godine. Tih sredstava nema u budžetu, nisu ni predviđena. To su čista donatorska sredstva koja su došla od Evropske komisije. Vršili su nadzor nad utroškom tih sredstava, anagažovali nezavisnu revizorsku kuću i rekli da je sve OK. Ono su sve gluposti i nebuloze koje je tužiteljica Mijović navela. Došao sam u situaciju da pregovaram sa tužiteljicom koja ne zna situaciju. Ali što ona ne zna, ne zna ni Gordan Tadić. Ili njima odgovara da zasnivaju optužnice na račun lupanja. Mene nekako ovo opusti da tu sjedim, da je bilo malo duže pa da raspravljamo. Ona (tužiteljica) tamo šuti ko zalivena - kazao je Mektić nakon izlaska iz sudnice.

Optužnicom, koju je podiglo Tužilaštvo BiH, obuhvaćeni su i bivši šef kabineta ministra sigurnosti BiH Igor Golijanin, pomoćnik ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH Samir Agić i Edin Garaplija u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija (INZA) Sarajevo.

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zlouporabom položaja i ovlasti počinile kazneno djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zlouporabe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a koji je financiran od Delegacije Evropske unije u BiH, vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.