open-navfaktor-logo
search
Osumnjičen
Bivši ministar odbrane RS-a nezakonito kopao šljunak i prisvojio dva miliona KM
Kao osnivač i direktor privrednog društva iz Doboja, u namjeri prikrivanja nezakonite eksploatacije mineralnih sirovina, svojim potpisom i pečatom, ovjerio ugovor o poslovnoj saradnji sa neistinitim sadržajem
29.05.2019. u 15:06
get url
text

Uprava kriminalističke policije MUP-a RS-a dostavila je Okružnom javnom tužilaštvu Doboj izvještaj protiv Milana Ninkovića (76) iz Doboja i privrednog društva "Dijamant" iz ovog grada, zbog više krivičnih djela. Sumnja se u počinjena krivična djela zloupotreba ovlaštenja u privredi i protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava i dobara od općeg značaja, kao i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.
Sumnja se da je navedenim krivičnim djelima, dobojskom preduzeću pribavljena protivpravna imovinska korist u ukupnom iznosu većem od dva miliona KM.

Kako nezvanično saznajemo iz istrage, Ninković je svojevremeno bio aktivan u SDS-u Doboj i bivši je ministar odbrane RS-a. Iz MUP-a RS-a su, saopćavajući samo detalje, naveli da se sumnjiči da je kao osnivač i direktor privrednog društva iz Doboja, u namjeri prikrivanja nezakonite eksploatacije mineralnih sirovina, svojim potpisom i pečatom, ovjerio ugovor o poslovnoj saradnji sa neistinitim sadržajem, te navedeni falsifikovani ugovor predočavao nadležnim inspekcijama prilikom inspekcijskog nadzora.

- Također, na osnovu ovog ugovora, u vremenskom periodu od januara 2014. do decembra 2018. godine je kršeći odredbe Zakona o vodama RS, organizovao, vodio i nadzirao iskop i dislokaciju mineralne sirovine – riječnog šljunka, a zatim dalje prodavao šljunak drugim privrednim društvima, za što su ispostavljane fakture i izvršena naplata – istakli su u MUP-u RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.