- Nakon dvije godine od kad smo prijavili sumnju u ispravnost fiskalnih računa prilikom obrade podataka za federalne poticaje došlo je do prvih hapšenja - istakao je Brešić.

Napomenuo je da je Kantonalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 2020. godine, u vrijeme kad je on bio ministar, provjerom dokumentacije prilikom obrade koju rade za Federalno ministarstvo, utvrdilo da su pojedini fiskalni računi koje su pomenuti obrti predali kao dokaz o kupovini sjemena sumnjivi.

- Hitno smo te račune poslali na provjeru Upravi za indirektno oporezivanje po uputama Federalnog ministarstva - ustvrdio Brešić.

Nakon što je Uprava za indirektno oporezivanje potvrdila njihove sumnje, po njegovim riječima, oni su se dalje obratili FUP-u, dok su iz njegovog ministarstva izvijestili Federalno ministarstvo koje isplaćuje poticaje i odbili zahtjeve za poticaje svima koji su imali sporne račune.

VEZANI TEKST - Uhapšene dvije osobe iz Tomislavgrada, osumnjičene za obmanu kod dobijaja poticaja za poljoprivredu

Naglasio je da je riječ o pokušaju malverzacija s Federalnim poticajima, a ne kantonalnim.

- Skoro dvije godine nisam izlazio u javnost s ovim informacijama iako smo bili svjesni da smo slučajno otkrili veliku aferu. Čekao sam da policija odradi svoj posao - između ostalog je rekao Brešić.

Policijski službenici FUP-a su jučer uhapsili dvije osobe iz Tomislavgrada i jednu iz Kupresa jer se sumnjiče da su u određenom vremenskom razdoblju uz svoje zahtjeve za ostvarivanje prava na dobijanje poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, prilagali krivotvorene račune, čime je prouzročena šteta budžetu FBiH u iznosu većem od 128.000 KM.