open-navfaktor-logo
search
Općinski sud Sarajevo
Bivši komesar MUP-a USK Ramo Brkić osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora
Općinski sud u Sarajevu izrekao je presudu kojom je Ramo Brkić, bivši komesar MUP-a Unsko-sanskog kantona osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora zbog krivičnog djela davanje dara ili drugog oblika koristi.
09.03.2020. u 15:42
get url
text

Informaciju je potvrdila glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Brkić je prvooptuženi u predmetu sa sutkinjom Suda BiH Azrom Miletić, a optužnica ga je teretila da je zajedno sa Senadom Šabićem, koji je u bjekstvu, preko posrednika, sutkinji nudio dar kako bi im se umanjila kazna ili da se oslobode krivnje u žalbenom postupku koji je tada vođen.

Brkić i Šabić su potom napustili teritoriju BiH, te je postupak razdvojen i vođen samo protiv sutkinje Miletić, koja je prvostepenom presudom osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, ali je Apelaciono vijeće Suda ukinulo ovu odluku te je daljnje vođenje postupka preneseno na sarajevski Sud, gdje još traje.

Ramo Brkić ranije je pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na na 11 godina zatvora zbog odgovornosti za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima primanje dara i drugih oblika koristi, neovlašteni promet opojnim drogama i zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Uoči početka izdržavanja kazne, tačnije 27. februara 2016. godine, prešao je granični prijelaz sa Republikom Hrvatskom i pobjegao iz BiH.

U maju prošle godiine, na osnovu Interpolove potjernice uhapšen je u Sloveniji, nakon čega je izručen u BiH. 

Presuda sarajevskog Općinskog suda je nepravomoćna i na nju strane u postupku mogu uložiti žalbu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.