open-navfaktor-logo
search
Zmaj kao učitelj
Bivši igrač Barcelone "secirao" igru Pjanića: Bosanac je jedan od najinteligentnijih igrača koje sam vidio
Legendarni veznjak Barcelone Sergio Busquets povrijedio je koljeno na pripremama reprezentacije Španije, što će biti prilika za našeg Miralema Pjanića da konačno u La Ligi dobije priliku u početnom sastavu tima sa Nou Campa.
20.11.2020. u 10:25
get url
text

Za razliku od Lige prvaka, u kojoj je u sve tri meča bio starter, Ronald Koeman je u španskom prvenstvu Pjaniću uglavnom davao sa klupe, a bilo je i susreta u kojima Zmaj nije dobio ni minute.

- Bez igrača koji je bio glavni na mjestu zadnjeg veznog više od jedne decenije, Barca je primorana da iskoristi kvalitet ekipe i zamijeni ga, a tu nastupa Miralem Pjanić - piše nekadašnji fudbaler Barce Bojan Krkić, u svom komentaru za katalonski Sport.

- Riječ je o igraču čiji je dolazak itekako važan, te se radi iskusnom fudbaleru, koji je imao status startera u Juventusu. Takav igrač ne može imati sporednu ulogu na Nou Camp, već biti jedan od ključnih fudbalera u timu. Mislim da njegovo dovođenje nije bilo samo ekonomski isplativo, već i sportski motivisano - dodao je Krkić, a zatim se osvrnuo na još neke od kvaliteta bh. veznjaka:

- Pjanić, baš kao i Busquets, ima besprijekoran pregled igre i sposobnost da uvidi sve što se dešava na terenu, što ga čini idelanim za fudbal kakav igra Barcelone. Bosanac je jedan od najinteligentnijih igrača koje sam vidio, kako u igri s loptom, tako i u igri bez lopte.

Krkić, koji je u periodu od 2011. do 2013. godine s Pjanićem igrao u Romi, dao je i obrazloženje kako i zašto je Zmaj konstantno napredovao tokom karijere.

- Pjanić je rastao tokom karijere, zato što se se hiljade puta prilagodio situacijama i uvijek se taktički dobro snalazio. Zbog toga je njegova karijera tako uspješna - naglasio je Krkić.

- Uvjeren sam da će s De Jongom kreirati igru kakva je potrebna Barceloni. Činjenica je da je to demonstrirao kada igra, poput utakmice protiv Juventusa. Nije mu se u postizanju golova ili u pokušavanju da to učini jer nije sve u davanju zadnjeg pasa nego u pružanju prilike nekome drugome da to učini. On čini posao lakšim za one koji to moraju. I da, Pjanić je učitelj - poručio je fudbaler koji je ponikao u Barceloninoj La Masiji i koji u dušu poznaje način i stil igre katalonskog tima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.