open-navfaktor-logo
search
Sud u Belgiji
Bivši dužnosnik vlade u Ruandi proglašen krivim za genocid
Tokom suđenja su izneseni dokazi prema kojima je Neretse, na mitinzima prije 25 godina, podsticao pripadnike naroda Hutu na ubijanje manjine Tuci, a iznesene su i tvrdnje da je formirao i militantsku grupu
20.12.2019. u 10:59
get url
text

 Sud u Belgiji proglasio je krivim za genocid, počinjen 1994. godine u toj zemlji, Fabiena Neretsea, dužnosnika vlade u Ruandi, javlja Anadolu Agency (AA).

U presudi se navodi kako je 71-godišnji Neretse imao ulogu u pobuni Hutua protiv Tucija 1994. godine, što je dovelo do stradanja najmanje milion ljudi u genocidu.

Neretse, koji je osim genocida optužen i za ratne zločine, odgovoran je za smrt najmanje 11 ljudi.

Tokom suđenja su izneseni dokazi prema kojima je Neretse, na mitinzima prije 25 godina, podsticao pripadnike naroda Hutu na ubijanje manjine Tuci, a iznesene su i tvrdnje da je formirao i militantsku grupu.

Neretse, koji je po zanimanju poljoprivredni inženjer, u tom periodu je bio na čelu vladine organizacije koja se bavila uvozom i izvozom kafe.

Tokom suđenja je negirao krivicu, tvrdeći kako je odstupio sa dužnosti prije nego je došlo do genocida, te kako nije huškao pripadnike naroda Hutu protiv Tucija.

Očekuje se da će Neretse dobiti kaznu doživotnog zatvora.

Ruanda, kao i druge afričke zemlje, oštro kritikuju i Ujedinjene nacije zbog pasivne reakcije i nezaustavljanja genocida.

Tokom tromjesečnih pokolja, prema podacima UN-a poginulo je 800.000 ljudi, dok je prema zvaničnim podacima Ruande poginulo više od milion Tutsija i pripadnika Hutua.

UN je 7. april proglasio Danom sjećanja na žrtve genocida u Ruandi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.