open-navfaktor-logo
search
Potvrđena optužnica
Bivši direktor BKC-a Tuzla Semir Fejzić optužen za zloupotrebu ovlasti
BKC-u pribavio nezakonitu imovinsku korist od 47.000 KM, a oštetio budžet Tuzlanskog kantona
23.01.2020. u 11:52
get url
text

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv bivšeg direktora Bosanskog kulturnog centra (BKC) Tuzla Semira Fejzića (44) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je obavljajući tu funkciju od početka 2012. do maja 2015. godine počinio krivično djelo zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju.

Optužnicom se Fejzić tereti da je u navedenom periodu kršio odredbe Zakona o budžetima u FBiH i relevatnog podzakonskog akta, te je držao i koristio nedozvoljene fondove od ostvarenih prihoda BKC-a Tuzla od zakupnina za prostore, organizovanja manifestacija ili jednokratnih iznajmljivanja sala.

Zaposlenicima je nalagao da takve prihode, u iznosu od oko 47.000 KM, koji nikada nisu evidentirani u poslovnim knjigama BKC-a kao vlastiti prihodi, ne uplaćuju na depozitni račun javnih prihoda budžeta TK, što je bila zakonska obaveza budžetskog korisnika.

Novac  od tako ostvarenih  prihoda, koji nije uplaćen na jedinstveni račun trezora, tako je korišten za različite potrebe BKC-a Tuzla.

Na taj način je u pomenutom iznosu pribavio protivpravnu imovinsku korist toj instituciji a oštetio budžet Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.