open-navfaktor-logo
search
Mnogima nanio štetu
Bivši direktor banjalučkog Agroprometa optužen za brojne malverzacije
Okružno javno tužilaštvo Banja Luka podiglo je optužnicu protiv Banjalučanina Anđelka Lovre (71), nekadašnjeg direktora zemljoradničke zadruge Agropromet iz ovog grada, zbog krivičnog djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju u vezi sa krivičnim djelom oštećenje povjerilaca.
20.01.2022. u 14:33
get url
text

On se tereti da je u period od januara 2014. godine do kraja 2018. godine u Banjoj Luci, kao direktor zemljoradničke zadruge Agropromet Banja Luka, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, zaključio ugovore sa 52 pravna i fizička lica o zakupu poslovnih prostora i zemljišta, a koji su vlasništvo zemljoradničke zadruge, a da su pri tome zakupcima izdani računi koji nisu uredno evidentirani ili im uopće nisu izdani računi.

Također, u optužnici se navodi da je za 39 pravnih i fizičkih lica "ispostavio račune kojih nema ali koji su evidentirani u knjigu izlaznih faktura".

Zakupci i povjerioci su na blagajni ZZ Agropromet Banja Luka platili svoje obaveze u ukupnom iznosu većem od 700.000 KM, ali novac nije položen na račun zadruge u poslovnoj banci.

Lovre se tereti da je na taj način uskratio plaćanje poreza i doprinosa Poreznoj upravi RS-a u ukupnom iznosu 386.413 KM.

U drugoj tački optužnice se tereti da je od maja 2016. do maja 2019. godine, znajući da je zadruga nesposobna za plaćanje svojih obaveza jer joj je Porezna uprava RS-a blokirala račun, novčana sredstva naplaćena putem blagajne utrošio na plaćanje dospjelih dugova gotovinskim isplatama za 253 povjerioca u ukupnom iznosu 717.864 KM.

- Te povjerioce je stavio u povoljniji položaj u odnosu na povjerioca Elektrokrajina a.d. Banja Luka kojem duguje iznos od 968.753 KM - navodi se u optužnici.

Optužnicu je potvrdio Osnovni sud u Banjoj Luci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.