open-navfaktor-logo
search
Ubistvo u Njemačkoj
Bivši čelnik jugoslovenskih i hrvatskih tajnih službi izručen Hrvatskoj: Mustač će kaznu odslužiti u Remetincu
Mustač je u Zagreb, redovnim letom iz Münchena došao oko 12.45 sati, a oko 14.15 sati je zaprimljen u Centar za dijagnostiku remetinečkog zatvor. Nakon stručne procjene naknadno će biti raspoređen u neku od kaznionica gdje će odslužiti ostatak od 40-godišnje zatvorske kazne
28.11.2019. u 22:13
get url
text

Bivši čelnik jugoslovenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravko Mustač, koji je u Njemačkoj zajedno s Josipom Perkovićem osuđen za sudjelovanje u ubistvu emigranta Stjepana Đurekovića, u četvrtak rano poslijepodne je izručen Hrvatskoj.

Mustač je u Zagreb, redovnim letom iz Münchena došao oko 12.45 sati, a oko 14.15 sati je zaprimljen u Centar za dijagnostiku remetinečkog zatvor. Nakon stručne procjene naknadno će biti raspoređen u neku od kaznionica gdje će odslužiti ostatak od 40-godišnje zatvorske kazne.

Postupak Mustačeva izručenja pokrenut je krajem oktobra kada je Vrhovni sud kao nedopuštenu odbacio posljednju Mustačevu žalbu protiv odluke tog suda kojom je potvrđena ranija presuda Županijskog suda u Velikoj Gorici.

Taj je sud, pak, Mustaču odredio 40-godišnju zatvorsku kaznu prevodeći u hrvatski pravni sistem presudu iz Njemačke gdje je, zbog Đurekovićeva ubistva, osuđen na doživotni zatvor zajedno sa svojim saradnikom Perkovićem koji je Hrvatskoj izručen 11. jula.

Iako im je njemački sud izrekao istu kaznu, Perkoviću je zagrebački Županijski sud, koji mu je nadležan jer je živio u Zagrebu, odredio 30-godišnju kaznu prema hrvatskim propisima koju treba odslužiti u domaćem zatvoru. Trenutno je u zatvoru u Glini.

Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu Perkovića i Mustača osudio je u augustu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog poticanja i pomaganja ubistva hrvatskog emigranta Đurekovića kojeg su u julu 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji.

Obojica su od početka odbacivali krivnju, a nakon njemačke presude obratili i Evropskom sudu za ljudska prava (ESLJP) od kojega očekuju da zatraži novo suđenje, objavila je Slobodna Dalmacija

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.