open-navfaktor-logo
search
Tvrdi da je sve bolesniji
Bivši britanski špijun tvrdi: Kremlj je u haosu zbog Putinovih zdravstvenih problema
Moć Vladimira Putina opada i on mora redovno pauzirati sa posla zbog liječenja, kazao je bivši britanski špijun Christopher Steele.
27.05.2022. u 21:20
get url
text

- Razumijemo da je u Kremlju sve veći nered i haos - rekao je Steele u intervjuu za britansku radio mrežu LBC prošle sedmice. Dodao je da "nema jasnog političkog vodstva koje dolazi od Putina, koji je sve bolesniji, a u vojnom smislu, komandne strukture i tako dalje ne rade kako bi trebali".

Steele je bivši agent MI6 koji je dugi niz godina radio u Rusiji, uključujući tri godine vođenja ruskog odjela špijunske agencije.

On nije navodio svoje izvore, ali je rekao kako je "prilično siguran" u svoje tvrdnje.

Putinov glavni glasnogovornik Dmitrij Peskov u više je navrata negirao bilo kakve zdravstvene probleme ruskog čelnika.

- Ono što znamo je da je tim ljekara stalno s njim - rekao je Steele, prenosi Business Insider.

Dodao je kako sastanci vlade, od kojih se mnogi prenose putem televizije, moraju biti podijeljeni na dijelove kako bi Putin mogao izlaziti i primati redovnu terapiju.

- To sada sigurno vrlo ozbiljno utiče na rusku vladu - rekao je on, te dodao da je "malo vjerovatno da će se Putin povući iz Ukrajine zbog vrste političkog ugla u koji je stjeran.

- Vjerovatno to pokreće njegovu želju da učvrsti svoju ostavštinu onako kako je on vidi - dodao je.

Glasine o Putinovom lošem zdravlju kruže mjesecima. Šef ukrajinske vojne obavještajne službe, general major Kyrylo Budanov, izjavio je 14. maja za Sky News da je Putin "jako bolestan" i sugerirao da je u Kremlju u toku državni udar.

Te su se glasine pojačale nakon što su nedavna pojavljivanja na televiziji otkrila da je Putin djelovao kao da je u bolovima, nemirno i napuhano, a što je dovelo do nagađanja da bi ruski predsjednik mogao imati demenciju, Parkinsonovu bolest ili rak.

U svom intervjuu za LBC, Steele je rekao da Putin "vjerovatno" ima Parkinsonovu bolest.

- Međutim, ne znamo tačne detalje o tome koja je njegova bolest - rekao je Steele.

U aprilu je istraga nezavisne ruske kuće "Proekt" takođe otkrila, pregledavajući dnevnike letova, da je Putin imao ljekarsku pratnju u posljednjem desetljeću te da je desetak ljekara s njim u bilo kojem trenutku, uključujući brojne posjete stručnjaka za rak štitnjače.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.