open-navfaktor-logo
search
Nova knjiga
Bivši analitičar CIA-e otkrio: Putin je dva dana prije napada na tornjeve zvao Busha
Bivši operativac CIA-e tako je naveo još samo jedan u nizu dokaza da je Washington upozoravan na ono što se dogodilo 11. septembra 2001. godine
08.09.2019. u 09:50
get url
text

Brojne teorije zavjere vezuju se za teroristički napad na njujorške tornjeve 11. septembra 2001. godine, a uglavnom se navodi da su Amerikanci znali šta im se sprema. Sada se pojavila još jedna verzija priče, prema kojoj je ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao američkog kolegu Georgea W. Busha dva dana prije napada.

Russia Today navodi da je bivši analitičar CIA-e George Beebee u svojoj knjizi, koja je objavljena prije nekoliko dana, otkrio da je Putin upozorio Busha na neposrednu terorističku prijetnju koja dolazi iz Afganistana. Bivši operativac CIA-e tako je naveo još jedan u nizu dokaza da je Washington upozoravan na ono što se dogodilo 11. septembra 2001. godine.

Iako se i ranije spominjalo da su Rusi upozoravali Amerikance na ovakav mogući scenario, prvi put je obznanjeno da je i Putin lično upozoravao Busha. Osim Rusije, SAD su navodno upozoravali i britanski špijuni, a i CIA i FBI neprestano su ukazivali na opasnost od napada. Da li je Bijela kuća zaista poslušala ta upozorenja i učinila sve što može kako bi zaštitila svoje građane i dalje ostaje misterija.

Također, u vezi s ovim se navodi da je i bivša državna sekretarka SAD-a Condoleezza Rice u svojim memoarima potvrdila da su odbačena sva ruska upozorenja o mogućim napadima, ali ni ona nije spominjala Putina. Rice je napisala kako su ova upozorenja odbačena jer se smatralo da su Rusi ogorčeni na Pakistan zbog podrške afganistanskim borcima tokom rata sa Sovjetskim Savezom, te da su zbog toga plasirali navode o ekstremistima koje u Pakistanu finansira Saudijska Arabija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.