open-navfaktor-logo
search
Presuda za Jovičića
Bivšem šefu Sektora za reformu i evropske integracije u Vladi Distrikta dvije godine zatvora
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Brane Jovičića (66) za primanje dara ili drugog oblika koristi i protuzakonito posredovanje u obavljanju dužnosti predsjednika komisije za polaganje ispita za rad u organima uprave u Brčkom.
06.09.2021. u 16:18
get url
text

Bivšem šefu Sektora za reformu i evropske integracije u Vladi Distrikta, Apelacioni sud u Brčkom odbio je žalbu potvrdivši prvostepenu presudu kojom je za korupciju u javnoj službi distrikta Brčko osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Tužilaštvo Distrikta dokazalo je da je Jovičić 2012. godine, dok je obavljao dužnost predsjednika Komisije za polaganje ispita za rad u organima uprave za kandidate s višom i visokom stručnom spremom, zahtijevao i primio novac da bi jednoj kandidatkinji omogućio uspješno polaganje ispita.

Usto, on je osuđen jer je u dva navrata protuzakonito posredovao kod svoje zamjenice, odnosno predsjednika komisije za polaganje ispita sa srednjom stručnom spremom, kako bi osigurao uspješno polaganje ispita za dvoje prijavljenih kandidata.

Po Krivičnom zakonu Distrikta, koji je bio u primjeni u vrijeme izvršenja krivičnih djela, on je u aprilu ove godine pred Osnovnim sudom Distrikta nepravosnažno osuđen za primanje dara i drugih oblika koristi i protuzakonito posredovanje.

Jovičić je pred ovim sudom proglašen krivim po tri točke optužnice za koje mu je zatim izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije godine. Njemu su prethodno utvrđene pojedinačne kazne od jedne godine zatvora za primanje dara, odnosno od jedne godine i dva mjeseca za protuzakonito posredovanje.

Na ovu presudu, Jovičićev branitelj izjavio je žalbu o kojoj je odbijanjem i potvrđivanjem prvostepene presude u konačnici odlučio Apelacioni sud Distrikta.

Pored izdržavanja dvogodišnje zatvorske kazne, Jovičić je po pravosnažnoj presudi dužan platiti troškove postupka od 1.422,20 KM, kao i paušal za rad suda u iznosu od 1.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.