Bivši članovi odgovorili Komšiću: DF je nepopravljivo unakažen

objavljeno: 01.02.2018. u 12:08

Bivši članovi Demokratske fronte Jasmin Kadić, Lejla Didik Sarajlić i Nedžada Avdić, obratili su se javnosti saopćenjem u kojem reagiraju na jučerašnje saopćenje DF-a, a u vezi s njihovim napuštanjem te stranke. 

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Naviknuti na reakcije iz Demokratske fronte u kojima se ne biraju načini diskvalifikacije i klevete onih koji su istu napustili, koristeći metod skretanja pažnje sa stvarnih činjenica, u saopćenju su iznesene nesitine bez ijednog argumenta, pa smo samo zarad pravilne informisanosti javnosti, primorani i obavezni demantirati u sljedećem:

- Nikada nismo obaviješteni da je protiv nas pokrenut disciplinski postupak, a kamoli o mogućim razlozima. Priložite dokaz bilo kakve obavijesti, dopisa ili druge forme dokumenta koji ste dostavili elektronskom poštom koja se u takvim slučajevima koristi. Nema ih.

Istina je da je protiv zastupnica Lejle Didik Sarajlić i Nedžade Avdić pokrenuta incijativa za isključenje iz stranke od strane Kantonalnog povjereništva DF TK o čemu smo upoznati samo putem medija (Tip.ba). U tom saopćenju svi navodi su lažni i lako provjerljivi, kao npr. da su u više navrata podržavale skupštinsku većinu predvođenu SDA, što se može utvrditi kroz transkripte sjednica. Dokazi nikad nisu prezentirani jer ih nema, ali su političke klevete (koje će epilog možda dobiti na sudu) iskorištene. Isti dan, kada je inicijativa dostavljena Sekretarijatu stranke, protustatutarno je zakazana elektronska sjednica Predsjedništva DF-a sa odlukom za isključenje zastupnica.

Elektronsko glasanje je trajalo najmanje sedam dana, do kada smo telefonom obavještavani kako je ruzlatat tijesan. Formalno, zastupnice nikada od strane organa stranke nisu obaviještene niti o pokretanju isključenja niti o ishodu glasanja. Ne znamo kako vi, ali kada nekoga optužiš pa još pokreneš egzekuciju, bez prava odbrane onog kojem se "glava skida", mi to zovemo fašističkom metodom. Takav metod i inicijativu za "skidanje glava" većina članova Predsjedništva je prvi put odbila. Dakle, nije Stranka nazvana fašističkom, nego metod onih koji su ovaj postupak provodili. Ne daj Bože da drug Tito vidi ko sve njeguje antifažizam i njegovu ostavštvinu, vjerujemo da bi se odmah učlanio u SDA ili HDZ. Istina, mnogi profitaraju "njegujući" tu tradiciju.

- Istina je da smo pozvani i obavili razgovore, na njihovu inicijativu, sa političkim subjektima i to sljedećim redom: SDP, Nezavisni blok, BPS, Naša stranka, SzBiH. SDA i SBB su također izrazili želju da razgovaramo, ali do razgovora nije došlo. Svi navedeni politički subjekti su izrazili poštovanje prema našem političkom radu u skupštinama i parlementima, te izrazili želju da im se priključimo. Da nam možda vi ne biste zabranili razgovarati? Ma hajte, molim vas.

- Naš cilj nikada nije bio "uhljebljenje", što smo dokazali svojim zastupničkim djelovanjem kroz brojna upućena pitanja, inicijative i amandmane. To je evidentirano na sjednicima, a kada smo to sami uspjeli, propraćeno je u medijima i od strane građana. Ne možete nam to uzeti.

- Također, pozivamo medije da odmah provjere kod gospodina Šepića i gospodina Nikšića jesmo li tražili uhljebljenje, a od istih očekujemo odgovor kojim će i sami pokazati da su na liniji pravde pa makar se ona morala utvrđivati u odnosu nas troje zastupnika, naspram jedne stranke.

- Upravo dominatno djelovanje DF-a kroz populizam, politikanstvo, koketiranje, a ne rad sa najslabijim kategorijama društva, ispoljavanje viška patriotizma i korištenje komunističkih fraza, kako smo i naveli u obrazloženju istupa iz DF-a, nije ništa drugo nego "uhljeb" djelovanje. A upotreba ovih političkih alata nije okrenutost prema ranjivim populacijama, nego najgora okrutnost i zloupotreba istih.

- Mi nismo došli u DF, nego smo sa mnogim drugim stvarali DF. Nismo od onih koji trpe i pate. Nismo se ni libili, kako vi to tvrdite, da vam nešto saopćimo. Tako i jesu počeli problemi i vaša želja da nas, kako se vi to volite izražavati, "izbacite s noge na nogu". Vaš pokušaj ipak nije uspio, prema nama nikada dostavljenom rezultatu sa 9. elektronske sjednice Predsjedništva. Borbu unutar DF-a s vama smo ipak odlučili prekinuti, jer je DF nepopravljivo unakažen.

- Zahvaljujemo se svim, nama nepoznatim, funkcionerima SDA koji su vas molili da nas se ne izbaci iz DF-a. Zaista ti SDA-ovci, kao niko, imaju stila da stvore predodžbu kako nam je dobro i kako baš tu gdje jesmo trebamo ostati, samo što mi to eto ne vidimo. Zamolite ih da prestanu pomagati i nama i građanima , svima će biti bolje. A vi samo nastavite saradnju sa SDA uvodeći i pozicinirajući njene kadrove sa uzvicima o ujedinjenju ljevice.

- Pozivamo cijelu javnost da pregledaju naše FB profile, dijelom se upoznaju i sa našim politički radom, te uvjere kako jasno iznošenje političkih stavova, predstvalja uvredu za one koji se s njima ne slažu. Ili je možda saopćenje koje ste vi uputili, pljuvanje? Neka prosudi javnost.

- Svjesni činjenice da je naš način djelovanja nekonvencionalan za bosanske političke prilike u koje ste se uklopili, ne čudi vaš pokušaj da svojom toplom preporukom, upozorite i prepadnete naše moguće nove političke partnere, te i tako nastavite sa našim političkim progonom. Gledajući iz vašeg ugla djelovanja koje smo opisali u pismu istupanja, naravno da nikada nećete shvatati da postoje ljudi kojima bavljenje politikom predstavlja odgovornost, a ne uhljebljavnje.

Moglo bi se još, nadugo i naširoko, ali kako to nama zaista nije vrijedno ni truda ni vremena, samo ćemo još dodati, kako pisca saopćenja kojeg je lako prepoznati iz njegovog rukopisa, ovom prilikom želimo obavijestiti kako ćemo svoj ugled najbolje sačuvati napuštajući DF, a vi nastavite popravljati ugled kadrova SDA koje uvodite u DF.

Znamo, da bi za vašu upotrebu bili ugledni, to bi značilo da moramo imati vaše mišljenje, trpiti i patiti. A nama to ne treba. Podrazumijeva se da svi volimo svoju domovinu pa to ne ističemo. Cijeli rat smo bili tu, branili smo svoju domovinu, završili visoke škole, sve što imamo smo zaradili. Želimo biti odgovorni i dati svoj doprinos društvu na pravedan i pošten način, ma koliko koštalo.

Očekujemo da sada, jer je to vaš stil, pustite druge na nas da nastave napadati i ujedati. Mi vas čekamo, a trudit ćemo se više ne odgovarati, jer je to besmisleno.

Iako se ne koristimo tim pozdravom, jer poštujemo vrijeme i svrhu njegovog nastanka, cijenimo da je ovaj put sasvim pristojno, opravdano i našim karakterima primjerno da sve pozdravimo sa: Smrt fašizmu, sloboda narodu - stoji u saopćenju koje potpisuju Jasmin Kadić, zastupnik u Parlamentu FBiH, Lejla Didik Sarajlić, delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH i zastupnica u Skupštini TK i Nedžada Avdić, zastupnica u Skupštini TK.