open-navfaktor-logo
search
Ko je vlasnik
Bitka za zgradu: Gradska administracija želi da se vrati, Parlament FBiH ne dozvoljava, reagovala i policija
Politička bitka za zgradu DPO-a u Sarajevu koju koristi Parlament Federacije Bosne i Hercegovine i administracija Gradske uprave Sarajeva dolaskom nove gradske vlasti postaje sve intenzivnija.
04.10.2021. u 15:44
get url
text

Nova gradska vlast namjerava u zgradu vratiti dio administracije koja je ranije premještena u zgradu kod Vječne vatre.

Zbog toga je gradska administracija sada smještena na dvije lokacije, a u prijedlogu o poništenju odluke bivše vlasti tvrde da su prostorije u zgradi kod Vječne vatre, koju su dobili, neuvjetne, da im je na raspolaganju malo prostora, te da ga je potrebno obnoviti.

VEZANI TEKST - Ko sve želi prisvojiti zgradu DPO u Sarajevu?
 

Kako saznajemo, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine danas je obavijestio gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić o odbijanju prijedloga da se dio Gradske administracije vrati u prostorije zgrade DPO-a.

Također, izvori bliski Gradskoj upravi tvrde da je gradonačelnica naložila da se zamijene brave na pojedinim kancelarijama u zgradi DPO-a, zbog čega je reagovala i policija. Policijski službenici navodno su uzimali izjave od pojedinaca, te otiske prstiju.

Na raspravi u Gradskom vijeću (GV) najglasniji po ovom pitanju bio je dopredsjedavajući GV Dragan Stevanović koji je zgradu kod Vječne vatre ocijenio neuvjetnom za rad. 

Prema ZK izvadku, DPO – Upravna zgrada i dvorište, državno je vlasništvo 1/1 Zavoda za izgradnju grada Sarajeva.

Za prisvajanje vlasništva na ovoj zgradi borili su se mnogi, pa i Socijaldemokratska partija BiH, ali zgradu niko nije uspio upisati u svoje vlasništvo.

Skupština Kantona Sarajevo 1999. godine zgradu DPO-a daje na korištenje Gradu Sarajevu. U međuvremenu zgradu DPO-a počeo je koristiti i Parlament Federacije BiH i sada je ponovo počela politička bitka o vlasništvu nad ovom zgradom u kojoj se nalazi i podzemna garaža sa desetak parking mjesta, a u dvorištu zgrade još 14 parking mjesta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.