open-navfaktor-logo
search
Najveći bh. derbi
Bitka za šeher: Sarajevo se želi revanširati Želji i napraviti novi korak ka tituli
Fudbaleri Sarajeva i Željezničara večeras će od 18.30 sati na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" odigrati 121. prvenstveni vječiti derbi.
04.11.2020. u 07:23
get url
text

Zaostali susret 9. kola Premijer lige BiH zbog epidemiološke situacije igrat će se bez publike pa će izostati uobičajena užarena atmosfera na tribinama.

No, iz oba tabora ističu da to neće smanjiti važnost sarajevskog derbija i da će igrači biti izuzetno motivisani da slave protiv najvećeg rivala.

Bordo tim ima četiri boda prednosti

Sarajevo u derbi ulazi kao lider Premijer lige BiH s 32 boda, četiri više od drugoplasiranog sutrašnjeg rivala Željezničara.

VEZANI TEKST - Nije im prvi put: Sarajevo i Željo već su igrali derbi pred praznim tribinama

- Sigurno da će ovaj derbi biti specifičan s obzirom na to da neće biti publike, ali sigurno je i to da će igrači biti maksimalno motivisani. Zna se šta je ova utakmica i mi se spremamo maksimalno. Nalazimo se u dobroj formi, igrači su puni samopouzdanja i spremit ćemo se za tu utakmicu. Na nama je da odradimo tih 90 minuta najbolje što možemo jer jednostavno te utakmice su uvijek takve da morate davati svoj maksimum i da morate biti pravi - rekao je Vinko Marinović, šef stručnog štaba Sarajeva.

S druge strane, Plavi s Grbavice svjesni su činjenice da bi eventualnim trijumfom vratili neizvjesnost u trku za prvo mjesto na tabeli. 

- Utakmica koja puno toga može nama pokazati u ovom trenutku o odnosu na to kakvi smo mi stvarno. Igramo protiv ekipe koja je pokazala najbolju formu i koja je vjerovatno najbolja u ovom trenutku kada se svi faktori uzmu u obzir, i protiv takve ekipe na njihovom stadionu, bez obzira na to što se igra bez publike, to će biti pravi test za nas. Jednostavno nama će ta utakmica kako god završi dati nekakvu pravilnu sliku o nama samima i na osnovu te slike ćemo mi znati kako se ponašati poslije te utakmice - istakao je Amar Osim, šef struke Željezničara.

Osim se osvrnuo i na zgusnut raspored koji je zadesio njegov tim, rekavši da je lakše igrati kada imaš više dana odmora. Dodao je da su se njegovi igrači prilično istrošili u nekim utakmicama protiv nezgodnih protivnika, ali da je derbi specifična utakmica u kojoj će svako dati i posljednji atom snage.

- Kvalitet često ne mora doći do izražaja u derbijima ako je na nečijoj strani, također forma se ne mora uopće pokazati kao odlučujući faktor ako je neko ima, tako je historija pokazala. Puno je nekakvih drugih faktora koji ulaze u obzir i ti faktori poremete ove logične faktore. Tako to vidim, tako je oduvijek bilo, nekad se desi da bolja ekipa pobijedi, ali na osnovu broja odigranih utakmica kad pogledaš ko je bio bolji u tom trenutku, vidjet ćete da nema nekih pravila. Objašnjivo je to, iz psiholoških, nekakvih tradicionalnih i mentalnih razloga koji utječu na to da se ovi drugi faktor potisnu i dođu u obzir neke stvari koje inače ne dolaze u obzir - istakao je Osim.

Sarajevo i Željezničar do sada su odigrali 120 prvenstvenih derbija.

Uspješniji je Željo koji je upisao 37 pobjeda, Bordo tim je slavio 34 puta, a 49 duela je završilo bez pobjednika.

Zrinjski dočekuje Široki Brijeg

Posljednja dva derbija pripala su Željezničaru, koji je na Grbavici slavio sa 5:2, dok je na Koševu bilo 3:1 za Plave. Sigurno je da je Bordo tim željan da se revanšira, te tako potvrdi lidersku poziciju i napravi još jedan korak ka odbrani šampionske titule. 

Bitku za šeher prenosit će Arena Sport, a glavni sudija je Irfan Peljto.

Nešto ranije, od 16 sati, u Mostaru će snage odmjeriti Zrinjski i Široki Brijeg, koji će odigrati hercegovački derbi (zaostali meč 8. kola). Širokobriježani su "pobijedili" koronavirus i Pod Bijelim brijegom trebali bi biti kompletni. S druge strane, Zrinjski je trijumfom protiv Veleža (3:1) prekinuo seriju od dva poraza (Olimpik 0:3, Željezničar 0:1), pa će i u današnjem derbiju jurišati na novi trijumf. 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.