open-navfaktor-logo
search
Historijska promjena
"Bitka za dušu Amerike": Biden pozvao senatore da usvoje zakon o glasačkim pravima
Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na historijsku promjenu pravila Senata u nastojanju da se revidiraju izborni zakoni u saveznim državama SAD-a.
12.01.2022. u 12:49
get url
text

Biden je u govoru rekao da podržava promjene koje bi omogućile da se glasačke reforme izglasaju bez podrške opozicionih republikanaca.

Nesporazumi dvojice senatora iz njegove stranke ometaju Bidenove planove, a do sada ih nijedan republikanac nije podržao.

Trenutno je potrebna većina od 60 posto glasova za usvajanje većine zakona u Senatu. S obzirom na to da je gornji dom Kongresa podijeljen, 50-50 između dvije stranke, Bidenovi sveobuhvatni izborni zakoni gotovo sigurno neće biti usvojeni osim ako se to pravilo ne izmijeni, prenosi NBC.

Takva promjena je malo vjerovatna, tvrde analitičari, jer bi zahtijevala podršku svih demokrata u Senatu, kao i izjednačenje glasova potpredsjednika.

Zakon o slobodi glasanja i Zakon o unapređenju glasačkih prava koji nosi naziv po pokojnom zastupniku u Kongresu iz savezne države Georgia i aktivisti za glasačka prava Johnu Lewisu, usvojeni su 2021. godine u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a.

Prvi bi uveo standardizirana pravila glasanja na federalnom nivou, za razliku od sadašnje prakse koja dozvoljava varijacije i izmjene u izbornim zakonima od države do države. Zakon John Lewis, u međuvremenu, zahtijevao bi od određenih država da dobiju dozvolu federalne vlasti za bilo kakvu promjenu izbornih pravila.

- Da bismo zaštitili našu demokratiju, podržavam promjenu pravila Senata, bez obzira na to na koji način ih treba izmijeniti, kako bi se spriječilo da manjina senatora blokira odluke u vezi s pravom glasa - rekao je predsjednik Biden u govoru u Georgiji 11. januara.

Dodao je da je u posljednja dva mjeseca vodio "tihe" razgovore sa članovima Kongresa.

- Umoran sam od šutnje - dodao je, udarajući šakom o govornicu.

Biden je rekao da je nastojanje da se donese zakon o regulaciji izbornih pravila "bitka za dušu Amerike".

Tokom većeg dijela postojanja američkog Senata, bila je dozvoljena neograničena debata, omogućavajući protivnicima da blokiraju donošenje zakona. Pristalice kažu da je to provjera moći federalne vlasti i pritisak u smjeru postizanja konsenzusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.