open-navfaktor-logo
search
Tržište kriptovaluta
Bitcoin pao ispod 10 hiljada dolara
Tržište kriptovaluta ovih je dana bilo pod enormnim pritiskom.
07.09.2020. u 11:37
get url
text

Ethereum je za nekoliko dana pao za 35 posto, a bitcoin je potonuo ispod 10.000 dolara nakon što je prije nekoliko dana prešao 12.000 dolara, što je granica koja je uporno predstavljala veliku prepreku bitcoinu ove godine.

Na viši nivo uprkod “prepolovljavanju”, to se dogodilo u maju, za sada jednostavno ne ide. Veliko interesovanje privukao je članak u Bloombergu u kojem njihov analitičar Mike McGlone primjećuje da su svi scenariji mogući.

- Cijena bi mogla doseći gotovo 500 hiljada dolara, ali bi mogla pasti i na nulu. Trebalo bi biti više mogućnosti za rast, jer je to idealno skladište vrijednosti zbog ograničene ponude s jedne strane i sve labavije politike centralne banke - procjenjuje McGlone.

McGlone vjeruje da bitcoin sve više postaje digitalna verzija zlata. Njegova ograničena ponuda (na konačnih 21 milion bitcoina) i rastuća potražnja na kraju bi mogli izjednačiti tržišnu vrijednost bitcoina s tržišnom vrijednošću zlata.

To znači devet biliona dolara! Ako iznos podijelimo s 21 milion bitcoina u opticaju, dobit ćemo cijenu jednog bitcoina 428.571 dolara.

McGlone takođe predviđa da će do sljedeće godine ethereum doći na drugo mjesto u smislu tržišne kapitalizacije, odmah iza bitcoina.     

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.