open-navfaktor-logo
search
Otvoreno pismo
Biskupi i prije potpisivanja u Parizu ukazali na proturječja Dejtonskog sporazuma
U povodu 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji je potpisan 14. decembra 1995. godine u Parizu, iz Katoličke novinske agencije (KTA) podsjećaju kako je Biskupska konferencija (BK) BiH i prije ovog potpisivanja ukazala na proturječja te, po njihovim riječima, pogubne nesigurnosti Dejtonskog sporazuma.
14.12.2020. u 18:44
get url
text

- Biskupi BK-a BiH poslali su "Otvoreno pismo potpisnicima i svjedocima Dejtonskog sporazuma" dana 8. decembra 1995. godine, pod naslovom "Mirovni sporazum sadrži čudna proturječja i pogubne nesigurnosti". Biskupi su, među ostalim, napisali da ih obuzima "ozbiljna sumnja da na temelju ovako napravljenog mirovnog sporazuma može zavladati i potrajati tako poželjan pravedan mir" – saopćeno je iz KTA.

Dodaju kako su biskupi u svom pismu naveli "nekoliko vrlo čudnih proturječja i pogubnih nesigurnosti" ovog sporazuma.

Biskupi su tog 8. decembra u svom pismu naglasili kako je očito da ovaj mirovni sporazum, postignut u Daytonu, a koji još treba biti potpisan u Parizu, umjesto silno željena mira unosi novi nemir i nedoumice u pogledu povratka i zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda, u kojima su sadržana vjerska i etnička prava i slobode svih stanovnika Bosne i Hercegovine.

- Kao biskupi katoličkih vjernika, o čijoj se budućnosti također radi u ovom sporazumu, s pravom očekujemo da se svi odgovorni faktori i institucije - međunarodni i domaći, koji su sudjelovali u kreiranju ovog mirovnog sporazuma za BiH, odlučno obavežu na ispravljanje nepravdi i ostvarenje što pravednijeg mira za sve miroljubive stanovnike ove zemlje - naglasili su biskupi.

"Kao službeni predstavnici Katoličke Crkve u jednom od tri konstitutivna naroda BiH, u hrvatskom narodu, i ovaj put izražavamo svoju spremnost da i sami pomognemo u ostvarivanju svih konstruktivnih i provedivih rješenja ovog užasnog rata i u uspostavljanju istinskog mira na području naše Biskupske konferencije, odnosno na području cijele Bosne i Hercegovine", napisali su biskupi Biskupske konferencije, 8. decembra 1995. godine, u svom Otvorenom pismu potpisnicima i svjedocima Dejtonskog sporazuma, prenosi KTA.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.