Tom prilikom učesonici sastanka su istaknuli važnost daljnjeg zauzimanja za ravnopravan položaj hrvatskog naroda i boljitak cijele BiH. Posebno su, ističe Tiskovni ured HKB, prepoznata nastojanja Katoličke Crkve u BiH oko očuvanja identiteta hrvatskog naroda te zalaganja za dijalog i miran suživot među svim narodima i građanima BiH, kao i niz projekata Vlade od važnosti za Hrvate u BiH. 

Sastanak je održan uoči posjete državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina Hrvatskoj, s kojim će se sastati i Plenković te razgovarati o unaprjeđenju odnosa Hrvatske i Svete Stolice, javlja Hina.

Na sastanku se razgovaralo, napominje Tiskovni ured, o daljnjoj pomoći Ukrajini, koja je žrtva agresije, i pružanju potrebne pomoći izbjeglicama, kao i posljedicama ruske invazije i kršenja međunarodnog prava za cijelu Evropu. 

Plenković je izvijestio HBK o svojoj posjeti Ukrajini u povodu Dana Evrope i sastancima s ukrajinskim državnim vrhom. Naglasio je da Hrvatska odlučno stoji uz ukrajinski narod, a hrvatska Vlada je pružila snažnu finansijsku, humanitarnu i svaku drugu pomoć Ukrajini te odlučno podržava njen evropski put.

Predstavnici HBK-a istaknuli su važnost poduzimanja napora oko postizanja mira i što bržeg okončanja rata, koji je izazvao brojne ljudske žrtve i velika materijalna razaranja. 

Pozdravili su dosadašnje napore Hrvatske u tome smjeru te iskazivanje solidarnosti i pružanje pomoći izbjeglicama koji su došli u Hrvatsku i ljudima pogođenim ratom u samoj Ukrajini.