open-navfaktor-logo
search
Uskrsnja poruka
Biskup Komarica: Potrebno nam je solidarnije i pravednije društvo, ako želimo ne samo preživjeti, nego i živjeti spokojno
Ni strah, niti izolacija nemaju i ne trebaju imati zadnju i definitivnu riječ u životu čovjeka i ljudi, nego vlastito obraćenje, preobražavanje, korigiranje vlastita životnog ponašanja, ukazao je biskup banjalučki Franjo Komarica.
12.04.2020. u 10:17
get url
text

Podsjetio je da zbog novonastale situacije izazvane koronavirusom ovogodišnja svetkovinu Kristova uskrsnuća, kao rijetko kada, najsličnija je onom prvom Uskrsu, kako su ga doživjeli prvi Isusovi učenici – apostoli.

- Kada se sadašnja pandemija stavi pod kontrolu, tj. kada prođe sadašnja dramatična kušnja, mislim da se ni mi nećemo samo tako olako vratiti svome uobičajenom, naviknutom ponašanju – istakao je biskup banjalučki.

Pita i može li sadašnje vrijeme izolacije biti spasonosno vrijeme.

- Moralo bi doći do temeljitog preispitivanja naših dosadašnjih navika, našeg životnog stila, našeg ponašanja, naših odnosa – i prema Bogu i prema sebi, kao bogolikom stvorenju i prema drugima oko nas – u našim obiteljima, u našim župnim zajednicama, u našem životnom okruženju! Trebat ćemo dobro i temeljito razmisliti kako svatko od nas i kako mi jedni s drugima možemo doprinijeti izgradnji jedne – svima nama potrebne istinitije, pravednije, humanije, sigurnije budućnosti društva u kojem živimo. Potrebno nam je, to je očito, odgovornije, međusobno solidarnije, ravnopravnije i pravednije društvo, ako želimo u budućnosti, ne samo preživjeti, nego i živjeti spokojno – ukazao je biskup Komarica u uskrsnjoj poruci.

Naše zajednice, porodične, župne, redovničke, društvo i zemlja, kako je naglasio, bit će onoliko jaki i uspješni koliko bude zajedničke dobre volje svih njihovih članova.

- Ova sadašnja, globalna kriza je pokazala da je nužno zajedničko nastojanje oko zajedničkog dobra, oko odlučnijeg zauzimanja u uklanjanju fatalne laži i lažnog načina života, kao i sve rasprostranjenije sebičnosti, te u borbi protiv brojnih, dugotrajnih nepravdi i pogubnih posljedica nepravdi. Svim time je daleko više i opasnije nego koronavirusom zaražena naša sadašnja svakodnevnica – upozorio je biskup banjalučki.

Dodao je da smo preživjeli zajedno mnoge i Velike petke i Uskrse – i predratne i ratne i poratne.

Komarica je podsjetio na riječi koje je, između ostalih, za Uskrs ratne 1994. godine uputio mnogima, a koji danas žive kao prognanici i izbjeglice iz svojih ovdašnjih rodnih župa.

Te riječi su imale poruku da smo "doživjeli da ljudi pojedinci ili jedno društvo – koji sebe postave mimo Krista, a pogotovo protiv Krista, nužno idu u vlastitu propast, unatoč svome možebitnom kratkoročnom ili pak prividnom uspjehu i napretku".

- Uskrsnuće Kristovo nije samo prošlost. Prvi se Uskrs i sada ponavlja! Sadržaj Uskrsa i nas dotiče, i nas zahvaća, unatoč aktualnim prinudnim izolacijama i zatvorenim vratima naših domova, domova naših susjeda i prijatelja – i za mnoge od vas nedostupnim vratima vaših crkava. Držimo se svi mi uskrslog Krista i znajmo dobro: On drži nas čvrsto uza se, pa i onda ako nama ruke oslabe a koljena nam počnu klecati, dok u vjeri hodimo s Njime i njegovim sigurnim stazama koje vode u sretnu vječnost – u vječni Uskrs – naglasio je biskup banjalučki u poruci u povodu Uskrsa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.