open-navfaktor-logo
search
Analiza iz Beograda
Biserko za Faktor: Srbija je u ravni sa Bjelorusijom, što je 1990. počeo Milošević, Vučić je jučer zapečatio
Apsolutna pobjeda Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima ne predstavlja nikakvo iznenađenje, kaže za Faktor Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta Srbije.
22.06.2020. u 10:59
get url
text

- Srbija je zatvorila krug, Vučić je zapečatio svoju diktaturu u našoj zemlji. Mi smo jednopartijska država, Vučić je obesmislio politički prostor u zemlji, ovako nije bilo ni u bivšoj Jugoslaviji. Na izbornim listama bili su ratni huškači, presuđeni ratni zločinci, neki će od njih ući i u parlament. Kako je počeo Slobodan Milošević izborima 1990. godine, tako je Vučić tri decenije nastavio. Vratili smo se na početak – ističe Biserko.   

Prema njenim riječima, trijumf SNS-a nije dobar ni za region.

- Nema sumje, porast će tenzije u regionu, s obzirom na Vučićevu politiku, njegovu prošlost iz devedestih godina prošlog vijeka – smatra Biserko.

Naša sagovornica naglašava kako je situacija u Srbiji dugoročno obeshrabrujuća.

- Teško je priznati, ali skoro da je tako, u Srbiji ne postoji potencijal za promjene. Ogromna većina medija je pod Vučićevom kontrolom, institucije su zapostavljene ili su u službi vladajućeg režima. Mladi ljudi ili napuštaju Srbiju ili su pasivizirani. Vučićeva vladavina terora ih je otjerala. Politika se ogadila dobrom dijelu naroda, postala je sinonim za sraman posao. Srbija je u ravni sa Bjelorusijom, ne prihvata se politički pluralizam. Uništio je konkurente njihovom kriminalizacijom. Ne postoji više mogućnost da se nešto uradi. Ne vidim tu vrstu političke energije u Srbiji. Istovremeno, Vučić je požurio s održavanjem izbora jer zna da će najesen posljedice pandemije koronavirusa, pritom mislim prvenstveno na ekonomske i socijalne, doći na naplatu. Također, moglo bi se desiti i da se do tada riješi pitanje Kosova, a teško da će biti u korist Srbije. Vučić to dobro zna i zato su mu bili neophodni izbori u junu – govori Biserko.

Dobar dio opozicije bojkotovao je izbore.  

- Da li je opozicija napravila pametan posao, to oni znaju. Da, u Beogradu je bio slab odziv, ali šta to u konačnici znači? Činjenica je da opozicija nije imala ponuditi ništa, niti je zagovarala nove vrijednosti, nije imala drugačiju politiku prema komšijama… Izlaznost je, barem prema trenutnim informacijama, negdje ispod 50 posto. Ako se gleda kroz tu prizmu, onda je ovo Vučićeva Pirova pobjeda. Nažalost, to ništa ne znači za građane Srbije. Sve dok Srbija ne napravi bilans šta je uradila u posljednjih 30 godina, da izađe iz zablude kada je u pitanju i domaća i regionalna scena. Vučiću ide na ruku da se međunarodna zejdnica, prije svega Evropska unija, neće mnogo baviti Srbijom. Imaju preča posla u svom dvorištu, prihvatit će dato stanje – analizira Biserko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.