open-navfaktor-logo
search
Stav iz Beograda
Biserko: Izjave Vulina i Dačića o "srpskom svetu" nisu slučajne, Srbija nije odustala od podjele BiH
Ujedinjenje "srpskog sveta" je počelo, poručivali su nam proteklih dana najviši zvaničnici Srbije računajući pri tome da u ostvarenju ove mitomanske ideje zagrabe i dio Bosne i Hercegovine, odnosno njen entitet Republika Srpska.
05.05.2021. u 20:59
get url
text
get url
text

Tako je Ivica Dačić, predsjednik Skupštine Srbije, izjavio "da je za Srbiju dobra stvar to što se prvi put u nekom papiru, iako nezvaničnom, govori o mogućnosti neke vrste ujedinjenja RS-a i Srbije".

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin kazao je da stvaranje "srpskog sveta" rješava nacionalno pitanje Srba, te da je proces ujedinjenja počeo i da se to više neće moći zaustaviti. Naravno, šef cijele operacije nigdje se ne spominje. Aleksandar Vučić za Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države čuva imidž mirotvorca.

VEZANI TEKST - Vulin: Ujedinjenje "srpskog sveta" je počelo i to se više ne može zaustaviti

Sonja Biserko, osnivačica Helsinškog komiteta za ljudska prava u Srbiji, za Faktor komentariše ovu svojevrsnu sinhronizovanu političku akciju, s jedne strane zvaničnog Beograda, a s druge predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji nudi "mirni razlaz" i svoju verziju "non-papera".

- Te izjave nisu nimalo slučajne. Srbija nije odustala od podjele BiH, pa i Crne Gore, samo čekaju partnere. Očito žele iskoristiti dvije činjenice. Sjedinjene Američke Države dobile su novu administraciju kojoj će trebati vremena da sve posloži, dok je Evropska unija zaokupljena pandemijom koronavirusa.

U Srbiji pokušavaju da iskoriste taj svojevrsni politički vakuum i podjeli BiH daju legitimitet. Imaju partnera u Albaniji. Nastojanje je da na Balkanu postoje tri velike nacionalne države, Srbija, Albanija i Hrvatska - obrazlaže Biserko.

VEZANI TEKST - Vučićev jastreb sve otkrio: Srbi trebaju imati jedinstvenu državu i sada hoće da nas spriječe

Naša sagovornica smatra da uprkos svemu međunarodna zajednica mora biti kategorična kada su u pitanju spekulacije o prekrajanju granica u regiji.

- Moraju onemogućiti u začetku takve ideje. Ako ne zbog nas i našeg mira, onda zbog sebe. Zašto to kažem? Unutar Evropske unije postoje snage koje, ako ništa drugo, nemaju ništa protiv takvih planova. I to je dovoljno da se okarakteriše opasnim.

Šta ako sutra Mađari ili Bugari požele pripojiti dijelove tuđih država gdje žive njihovi sunarodnjaci? Ovo je, ponavljam, veoma opasna priča za cijelu Evropu koja mora što prije imati svoj završetak prije nego što se razvije - upozorava Biserko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.