open-navfaktor-logo
search
Zločin iz koristoljublja
Biser pravosnažno osuđen na 17 godina zatvora zbog ubistva obrtnika Mihmića
Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dokazalo je optužbe protiv Aladina Bisera (38), optuženog za ubistvo starije osobe počinjeno u Jagodnjaku kod Brčkog, u maju 2021. godine.  
20.01.2023. u 15:22
get url
text

VEZANI TEKST - Brčko: Lažnom geometru 19 godina robije zbog ubistva starca drškom za sjekiru

Nakon suđenja pred sudovima distrikta Brčko, on je pravosnažno osuđen na 17 godina zatvora za ubistvo iz koristoljublja, pošto je dokazano da je obrtnika Fethiju Mihmića ubio s ciljem da zadrži prevarno pribavljen novac od žrtve.

- Biser je procesuiran i pravosnažno osuđen, jer je ciljem da zadrži prevarno pribavljen novac od žrtve, kako bi izbjegao da ga vrati, planirao, pripremio, a zatim i počinio ubistvo Mihmića. Kako se navodi u optužnici, koju je Tužilaštvo u cijelosti dokazalo, Biser je 31. maja 2021. godine, oko 7.30 sati, vozilom odvezao Mihmića u naselje Jagodnjak, a zatim ga na makadamskom putu, koji to naselje povezuje s Donjom Skakavom, izveo i poveo u obližnju šumu gdje mu je udarcima štilom za sjekiru u predjelu glave, desnog ramena i lijeve šake nanio povrede usljed kojih je nastupila smrt žrtve.

Ubistvu iz koristoljublja prethodilo je dugogodišnje poznanstvo optuženog i žrtve, pri čemu je optuženi u posljednje tri godine, lažno se predstavljajući kao geometar, konstantno uzimao novac od Mihmića da bi mu navodno osigurao kupovinu nekretnine od distrikta Brčko. U namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, lažno mu je prikazivao da može osigurati potrebne dozvole i putem geometra ubrzati postupak, ali da mu mora davati novac za navodne takse, postupke licitacije i geodetsku naknadu. Kako mu je Mihmić povjerovao, u više navrata mu je predao oko 80 000,00 KM, pri čemu ga je Biser radi plaćanja kontaktirao putem telefona, lažno se predstavljajući kao geometar Svetozar Vasiljević - navedeno iz Tužilaštva Brčko distrikta.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.