open-navfaktor-logo
search
Zastupnica reagirala
Biščević-Tokić: Zabrinjavajuća šutnja vlasti u Kantonu Sarajevo na nedostatak hrane u Općoj bolnici
Bahatoj vlasti u Kantonu Sarajevo važnije su privatne prakse i stranačke aktivnosti od hrane za pacijente u Općoj bolnici - napisala je na Facebook profilu Jasmina Biščević-Tokić, zastupnica u Skupštini KS.
28.04.2022. u 15:40
get url
text

Prema njenim riječima "šokantna je i zabrinjavajuća šutnja vlasti u Kantonu Sarajevo i menadžmenta Opće bolnice u vezi sa nedostatkom hrane u ovoj zdravstvenoj ustanovi".

- Situacija u kojoj su pacijenti ostali bez hrane direktna je posljedica nemara i bahatosti vlasti, kojoj su, očigledno, privatne prakse, turistička putovanja, stranačke aktivnosti i zapošljavanja važniji od funkcionisanja institucija i zdravlja građana. Umjesto da rade posao za koji su plaćeni, a ne da čekaju istek zaliha i zatim mole građane za pomoć, najodgovornije osobe iz vlasti se bave svojim ličnim interesima - navodi Biščević-Tokić i dodaje:

- Ministar zdravstva KS Haris Vranić otputovao je na ekskurziju u Barcelonu, gdje ga je poveo premijer Edin Forto. Onaj koji tvrdi da "lideriše procesima" u Kantonu, Elmedin Konaković, bavi se pisanjem po društvenim mrežama i bori se sa zamišljenim neprijateljima. Direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović posvećen je privatnoj ordinaciji. Pacijentima u Općoj bolnici za to vrijeme hranu doniraju građani - stoji u objavi Biščević-Tokić.

VEZANI TEKST - Imaju hrane za 15 dana: Iz Opće bolnice prije sedam dana obavijestili Vranića i Vladu KS, odgovor nisu dobili

Zastupnica dalje navodi "kako sve institucije u Bosni i Hercegovini rade po Zakonu o javnim nabavkama, te da Opća bolnica nije nikakav izuzetak niti ima poseban status".

- Međutim, samo su vlast u Kantonu Sarajevo i menadžment Opće bolnice u cijeloj državi doveli pacijente u situaciju da im naredni obrok ovisi o nečijoj humanosti i donacijama. Krajnje je vrijeme da građani Kantona Sarajevo prestanu plaćati cijenu nerazumnih političkih ambicija pojedinaca u vlasti koji žele „liderisati“ procesima, a ne znaju i očigledno nikada neće naučiti, i onih koji bi da žive lagodno, ne radeći ništa i zloupotrebljavajući poluge u vlasti - zaključila je Biščević-Tokić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.