open-navfaktor-logo
search
Slučaj djevojčice Gadžun
Biščević-Tokić: Smijeniti Bejtovića iz UO, ne možete raditi u državnom pa otići u privatni sektor
Ne govorim kao doktor već kao roditelj danas. Stid me je stvari koje je inspekcija utvrdila, a mi nismo čak ni smjenu nekih ljudi pokrenuli, ne trebamo, premijeru, čekati nalaz Tužilaštva da biste nešto utvrdili, imate pet-šest stranica onoga što je utvrdila inspekcija, kazala je na početku diskusije zastupnica Jasmina Biščević-Tokić na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, gdje se razmatra Informacija o slučaju smrti djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja.
06.12.2021. u 12:19
get url
text

- Smjena člana Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS je nešto što najmanje ova Vlada KS može uraditi kod ovakvog slučaja koji je zadesio sve nas. Ja sam se nadala da će član UO iz nekih moralnih razloga i odgovornosti jer se desilo u njegovoj prvatnoj ordinaciji, već isti dan podnijeti ostavku. Zatražit ćemo danas kao Klub SDA ostavku dr. Bejtovića kao člana UO Zavoda zdravstvenog osiguranja – kazala je Biščević-Tokić.

Istakla je da ne može da se složi sa ministrom zdravstva KS Harisom Vranićem da su ti ljekari bili savjesni, iako im je kolegica.

- Možete misliti da nemate dozvolu da radite opću anesteziju već imate dozvolu da radite male hirurške zahvate u lokalnoj anesteziji i da uspavate dijete u općoj anesteziji. Pa jesmo li savjesni. Mislim da nismo. Dijete od dvije i po godine, a nema rješenje da radi ovo. To je za mene porazno. Sistem kakav god je, dobar je. Javne ustanove se kontrolišu. Ovo je zloupotreba zdravstvenog sistema – kazala je zastupnica.

Kazala je da ne treba nikome gledati kroz prste i da se ne trebaju štititi kolege koji nisu radili svoj posao.

- Ovdje sam roditelj, neću da šutim, neću da politiziram. Imali smo jedan slučaj u Općoj bolnici kada se jedno dijete nije probudilo na vrijeme, zar Opća bolnica ima dječijeg anesteziologa. Zašto se KUIP KS nije obavijestio ako ova ordinacija nije mogla raditi opću anesteziju. Lakše je šutiti – kazala je Biščević-Tokić, te nastavila:

- Vrijeme je da kažemo dosta. Ne možete raditi u državnom sistemu, pa u 16 sati otići u privatnu ordinaciju. Pa nećete neko dijete da pregledate u državnom sistemu, nego hoćete da naplatite u privatnom sistemu. Možda neko nema para, možda neko ima, ovo je bruka. Vrijeme je da se odvoji državno od privatnog.

Istakla je da ovo što se desilo ne smije proći mirno.

VEZANI TEKST - Vranić o slučaju djevojčice Džene Gadžun: Nemam ingerenciju da zatvorim ordinacije, sve je na Tužilaštvu KS

- Tražimo da ova Skupština glasa za zaključke i mislim da ovim zaključcima možemo nešto postići. Pozivamo Tužilaštvo KS da istraži što prije slučaj smrti djevojčice Džene Gadžun te da utvrdi sve okolnosti i krivce koji su doveli do ovog slučaja. Tražimo od premijera KS da u toku današnje sjednice pokrene hitnu proceduru smjene člana UO Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Bejtovića, predstavnika ispred Naše stranke u čijoj stomatološkoj ordinaciji je obavljen operativni zahvat. Zahtijevamo od Inspekcije da svakih 60 dana vrši inspekcijski nadzor u privatnim ordinacijama i o tome obavijesti Ministarstvo zdravstva KS. Zahtijevamo i hitno usvajanje uredbe koju bi donijela Vlada KS na prijedlog Ministarstva zdravstva kojom zabranjuje istovremeni rad u privatnom i javnom zdravstvenom sektoru.

Zahtijevamo od Ministarstva zdravstva da pokrene pitanje izrade jedinstvenog cjenovnika pružanja zdravstvenih usluga u javnom i privatnom sektoru. Zahtijevamo od Ministarstva zdravstva da uspostavi kontrolu nabavke medicinske opreme u privatnom zdravstvenom sektoru te da to objave javno. Tražimo da se ispita slučaj koji se ranije desio u Poliklinici Bejtović po izjavi direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" te da se utvrde okolnosti zbog kojih slučaj nije prijavljen Inspekciji. Izvršiti provjeru dozimetara koji koriste doktori i tehničari koji su izloženi jonizirajućem zračenju, a rade i u državnom i u privatnom sektoru i zahtijevamo od inspekcije da nam dostave tačne podatke ko kontroliše dozimetre u privatnom sektoru i ko kontroliše akumulaciju zračenja iz oba sektora. Zahtijevamo da se privatne zdravstvene ustanove uvrste u informacioni sistem e-Medit radi transparentnog rada i dostupnosti informacijama zdravstvenim radnicima – navela je zahtjeve Kluba SDA zastupnica Biščević-Tokić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.