open-navfaktor-logo
search
Zastupnica u Skupštini KS
Biščević-Tokić poručila Vraniću da prestane sa urušavanjem Hitne pomoći
Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jsmina Biščević-Tokić poručila je ministru zdravstva Kantona Sarajevo Harisu Vraniću da prestane sa svjesnim urušavanjem Javne ustanove Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.
04.08.2021. u 15:49
get url
text

Biščević-Tokić se oglasila nakon što su iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo ukazali na "nepravilnosti u postupku izbora, imenovanja ili organizaciji i rukovođenju radom javnih ustanova, na koje je Klub zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo ukazivao više puta".

- Jedan od primjera koji su naveli je izbor i imenovanje Upravnog odbora JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS zbog starosti jednog od članova UO koji ima više od maksimalnih 65 godina. Toliko je "Trojka" žurila da smjeni direktora Hitne medicinske pomoći, iako nije bilo razloga, da je kršila sve zakonske propise. Ministar zdravstva gospodin Vranić je lično potpisao Javni oglas u kojem stoji da osoba koja se javlja na konkurs ne može biti starija od 65. Ali očito su se rukovodili da zakon postoji kako bi se kršio.
Za predsjednicu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS imenuje se osoba koja je u aprilu mjesecu napunila 65 godina i tako imenovanje odobrava ministar i potpisuje premijer KS gospodin Edin Forto - navela je Biščević-Tokić. 

Istakla je također da je "nekako brzo "Trojka" zaboravila priču koju je zagovarala da treba sačuvati mlađe doktore".

- Danas je trebala biti sjednica UO na kojoj se trebao razriješiti direktor Adem Zalihić, ali je otkazana. Naravno da su itekako svjesni da krše zakon i da će svaki Sud vratiti direktora na posao. Dok se neki igraju politike, građani Kantona Sarajevo ispaštaju jer javne nabavke čekaju, Hitna teško funkcionira, ministar odbija potpisati saglasnost za nove radnike iako su neki radnici otišli u penziju ili napustili hitnu. Da li namjerno neće da potpiše saglasnosti za upošljavanje medicinskih radnika koji čekaju više od mjesec dana, iako su sve zakonske pretpostavke za prijem ispunjene - navela je zastupnica, te dodala:

- Pozivam ministra zdravstva KS gospodina Harisa Vranića da prekine sa svjesnim urušavanjem tako važne zdravstvene institucije kao što je JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS i da što prije raspiše konkurs i imenuje legalan UO kako bi ova ustanova od vitalnog značaja za građane KS dobila upravljačke strukture neophodne za normalno funkcioniranje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.