open-navfaktor-logo
search
Zastupnica u Skupštini KS
Bišćević-Tokić o saobraćajnim nesrećama: Rješenje su novi zakonski propisi, kazne i edukacije
Samo u protekla tri dana desile su se dvije strašne saobraćajne nesreće. Jedna u Mostaru sa višestrukim smrtnim ishodima, čija tragedija je nesaglediva i od koje svi osjećamo tugu i bol, a druga u Kaknju čije posljedice su tri povrijeđene osobe od kojih se jednoj bore za život, saopćila je zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Bišćević-Tokić.
27.09.2022. u 14:31
get url
text

- Ako uzmemo u obzir da su ova dva podatka tek dodatak na stanje u zadnjoj godini dana, čije statistike dosežu vrtoglavih skoro 35 000 saobraćajnih nezgoda od kojih je njih preko 7000 rezultiralo teškim ozljedama i smrtnim ishodima, ne preostaje nam ništa drugo nego da preispitamo sebe, a potom i uzroke ovih stanja.

Prije svega, izražavam duboko saučešće sa porodicama stradalih. Neopisivo mi je žao svake žrtve ovog saobraćajnog haosa. Naravno i kao učesnik u saobraćaju, vozač, a potom kao majka i supruga svaki dan strepim od mogućeg udesa ili još gore sudara sa pješakom. Trebamo biti objektivni  realno rezonovati sve uzroke, kojih nerijetko ima i u nama. Vožnja u alkoholiziranom stanju, korištenje mobilnog telefona, nepoštivanje ograničenja i saobraćajne signalizacije, su glavni uzroci koje nerijetko možemo prepoznati  i kod sebe. Često se ljutimo i na policijske organe, kada nam ukažu na neku od ovih grešaka ili nas čak kazne. No, moramo biti svjesni da život nema cijenu, nema vrijednost i niti jedno osiguranje ne može pokriti gubitak našeg najbližeg i najvoljenijeg.

Šta su onda rješenja?

Rješenja su novi zakonski propisi. Značajnije kazne, no i edukacija, koju moramo početi sprovoditi, već od školskih klupa. To je nešto što moramo usaditi u dio sebe. Ako čak sagledamo statistiku, vidjet ćemo da se preko 23 % ovih nesreća dešava i utrkivanjem, stoga pored kaznene politike je neophodno odrediti i poreznu i to za sva vozila sa izražajnijim i jačim pogonskim strojevima. Generalno, svi ovi zakoni u EU, kojoj stremimo i postoje, dobar dio njih usvojeno je i na našem podneblju, no treba ih u cijelosti revidirati.

Ljudi žao nam je, ali moramo krenuti od sebe, korigovati svoju saobraćajnu kulturu, čime ćemo direktno čuvati sebe i živote svih oko nas. Da se mostarski kišni dan, kakav je bio prije tri dana, nikome ne desi! Iskreno se nadamo da će ovaj materijal naći mjesta za objavu u Vašem cijenjenom mediju, a za sva dodatna pitanja i objašnjenja stojim Vam na raspolaganju - navodi se u saopćenju Bišćević-Tokić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.