open-navfaktor-logo
search
Predsjednica GO SDA
Biščević Tokić: Konakovićevo neznanje je opasno
Predsjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Biščević Tokić reagovala je na posljednje nastupe predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića. 
02.09.2021. u 13:15
get url
text

Konaković je, podsjetimo, nedavno kazao "zašto bi se dijelile pare od MMF-a ikome, zašto bi se dalo RS-u išta kad oni blokiraju institucije". Biščević Tokić u svojoj reakciji je navela:

- Kolega iz Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković predlaže da se blokadom raspodjele novca MMF-a odgovori na aktuelne blokade iz entiteta RS. Taj prijedlog objašnjava zašto nakon više od decenije u vlasti nije u stanju očistiti smeće u gradu i pokositi travu, a ne baviti se državnom politikom. Ne postoje mehanizmi kojim bi se blokirala raspodjela novca MMF-a.

On se po automatizmu dijeli po osnovu davno potpisanog Memoranduma o razumijevanju između Bosne i Hercegovine i MMF-a na način da Federaciji pripadaju dvije trećine, a RS-u jedna trećina ukupnog iznosa.

Konaković to očigledno ne zna, ali ga neznanje, nažalost, ne sprečava da daje svoj sud o takvim pitanjima. Očigledno je da se Konakovićeva politička vizija svodi na blokade kao odgovor na blokade, pa je nesumnjivo da bi on kao takav zaista bio najpoželjniji partner u državnoj vlasti onima koji se svim silama trude dokazati da je Bosna i Hercegovina nefunkcionalna i da se treba raspasti.

Jer ona je, kako to tvrde Konaković i Milorad Dodik, "sastavljena". Uzimajući u obzir da je zbog toga u političkim krugovima koji bi rado dijelili Bosnu i Hercegovinu Konaković već prepoznat kao izuzetno poželjan partner, te da su mu ambicije neusklađene sa znanjem i kapacitetima, nimalo ne iznenađuje činjenica da je bio spreman otići na noge Draganu Čoviću da, navodno, razgovara o izmjenama Ustava i Izbornog zakona.

Na svu sreću, tu se apsolutno ništa ne pita. Da se pita, Čoviću bi, kako je sam najavljivao u javnim istupima, dao sve što ovaj traži. Konakovićevo neznanje je opasno. Nadam se da će prestati da se sramoti stalnim pokazivanjem tog neznanja i da građani neće trpjeti veće štete od njegovog neznanja nego što ih sada trpe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.