open-navfaktor-logo
search
Zastupnica najavila
Biščević-Tokić: KCUS-u vratiti 650 hiljada KM za liječenje onkoloških pacijenata
Do jučer je u KS bilo 900 preminulih od koronavirusa, a samo u martu Pokop je evidentirao više od 600 ukopa, kazala je Jasmina Biščević-Tokić, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo.
02.04.2021. u 14:57
get url
text

Kazala je to na press konferenciji koju je danas organizirao Klub SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, a u vezi s presudom Ustavnog suda o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona i djelokruga organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo da je neustavan, zatim osvrćući se i na rad Vlade Kantona Sarajevu tokom nepunih 100 dana od imenovanja, na borbu sa pandemijom koronavirusa.

Biščević-Tokić je ukazala na veliki broj preminulih u KS što smatra alarmantnim.

- Do jučer je u KS bilo 900 preminulih od posljedica infekcije koronavirusom, što je za mene, bez obzira na to što nisam ministrica već sam obični građanin KS, nije mali broj, a kako je rekao ministar zdravstva KS Haris Vranić u svom obraćanju na sjednici Skupštini KS. Od početka januara, tačnije sa 31. januarom 2021. godine imali smo 449 preminulih u KS što dokazuje da poslije toga imamo alarmantan broj smrtnih ishoda. Iz Pokopa smo dobili podatak da je evidentirano tokom marta 664 preminulih građana KS – naglasila je Biščević-Tokić.

Kazala je da cijela godina 2020. ima manji broj smrtnih ishoda nego mart 2021. godine.

VEZANI TEKST - Klub SDA: Kanton Sarajevo je u ustavnoj krizi, prestanite sa inat politikom

Biščević-Tokić je između ostalog kazala da sastav Kriznog štaba KS nije dorastao svom zadatku.

- Ova Vlada je pokazala korištenje političkih interesa iznad interesa građana KS i to prebacivanjem finansijskih sredstava za aparat PET CT koji koristi Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Ovo je maćehinski odnos prema KCUS-u. PET CT aparat je ključna metoda za praćenje stepena proširenosti bolesti onkoloških pacijenata. To je metoda koja se radi samo na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite i koriste je onkološki pacijenti. Nakon te usluge KCUS radi dalju terapiju i na neki način sprečavaju dalje širenje metastaza. Oni sa te stavke koja je iznosila 650 hiljada povlače novac i prebacuju ga na tekuće stavke. Nažalost ova "m:tel Vlada" se sveti KCUS-u preko građana. Tražit ćemo da se te pare za onkološke pacijente vrate na stavku Zavoda zdravstvenog osiguranja – kazala je zastupnica.

Istakla je da su za funkcioniranje ovog aparata potrebne dvije igle, od kojih jedna košta oko 200 hiljada KM i da je to glavni razlog zašto treba 650 hiljada maraka za finansiranje ove stavke.

- Ne čude me drugi ministri, ali se čudim ministru Vraniću koji je ljekar i koji je bio dugogodišnji uposlenik KCUS-a i koji zna za šta služi taj aparat. Smatram da se na ovaj način ugrozio život i zdravlje građana. Sigurna sam da KCUS neće prestati sa pružanjem ove usluge bez obzira na odluke Vlade KS – kazala je Biščević-Tokić.

Istakla je, između ostalog, kako će podnijeti inicijativu i da se novinari stave na listu prioriteta jer su svakodnevno na terenu.

Biščević-Tokić je kazala i to da GRAS već dva mjeseca nije dobio plaće, a da niti jednog trenutka nije bilo govora da njihovi uposlenici nisu imali ovjerene zdravstvene knjižice i da nisu mogli da podižu lijekove već da su ih morali kupovati, a da je u prethodnih nekoliko dana preminulo troje uposlenika GRAS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.