Na zastupničko pitanje, koje je Jasmina Biščević-Tokić postavila u Skupštini Kantona Sarajevo, Federalna uprava za inspekcijske poslove dostavila je informaciju koja potvrđuje da je aktuelni premijer KS Edin Forto, dok je bio direktor firme Nexe, bio više puta sankcionisan zbog nezakonitog zagađenja okoliša, saopćio je Kantonalni odbora SDA Sarajevo.

-U informaciji federalnih inspektora stoji da su, u periodu dok je Forto vodio Nexe, utvrđene mnoge nepravilnosti i kršenja okolinskih i vodnih dozvola. Inspektori su naveli da su po prijavama građana donosili rješenja protiv firme, čiji je Forto bio direktor, zbog prevelikog emitovanja prašine, neadekvatnog tretmana otpadnih voda i velike buke. Neke od pobrojanih nepravilnosti u informaciji Inspekcije tiču se iznošenja blata, prašine i otpadnih voda na saobraćajnicu, intenzivno pražnjenje taložnih bazena separatora, neprovođenje aktivnosti na smanjenju emisija taložnog praha, nepravilno regulisanje otpada i opasnog otpada u krugu firme, itd. - navela je Tokić-Biščević.

Dodala je da, imajući u vidu ove javnosti nepoznate činjenice, nije ni čudo zašto premijer KS uporno ignoriše pitanje zagađenja zraka u KS, te zašto je brutalno odbio amandman kluba SDA kojim su tražili 2,4 miliona za borbu protiv zagađenja.

-Aktuelni premijer KS, kao osoba koja je kažnjavana zbog zagađenja, ne pokazuje ni najmanji interes za povećana zagađenja. Dok se građani Sarajeva ovih dana suočavaju sa teškim zagađenjima, Forto je na turneji u Brčkom i Bijeljini, gdje se bavi problemima tih gradova. Kao što ga je dok je bio direktor interesovao samo profit, sada ga interesuju samo njegovi politički interesi, zbog kojih je spreman žrtvovati i zdravlje građana - saopćila je Biščević-Tokić.