Danas oko 17 sati počelo je neformalno okupljanje građana koji su izrazili nezadovoljstvo stavom predstavnika federalne vlasti da se migranti pod hitno moraju vratiti u Biru. Dosta im je, kako kažu, da strahuju za svoj i život svoje djece jer su krađe, pljačke, verbalni i fizički napadi posljednje tri godine njihova svakodnevnica.

Građani su odlučni da svaki dan protestvuju ispred Bire jer ne žele da im zbog migranata ponovo bude ugroženo zdravlje i sigurnost. Predugo su, navode, trpili niihovo nasilno ponašanje.

- Protiv sam toga da se migranti vrate u migrantski centar Bira. Mi već dvije-tri godine trpimo teror. Svi smo mi svjedoci s kakvim se problemima susrećemo u protekle dvije godine. To su provale, nasilje, stanovništvo je ugroženo - kazao je jedan od okupljenih građana.

Bišćanima su, kako kažu, ugrožena osnovna ljudska prava i krajnje je vrijeme da država počne voditi brigu i zaštiti svoje građane. Žele samo da ponovno mogu slobodno se kretati i mirno spacati i zato će se boriti svakodnevno protestia, javlja RTV USK.