open-navfaktor-logo
search
Burna noć
Bišćani blokirali magistralni put i autobusku stanicu, traže hitnu sjednicu Vlade
Građani Bihaća su nešto iza 20 sati blokirali prilaz autobuskoj stanici u tom gradu jer, kako kažu, žele spriječiti dolazak novih migranata u grad
20.10.2018. u 21:17
get url
text

Građani su poručili da su spremni da se sami organizuju, a od policije su zahtijevali da nađu način da presijeku autobuske i željezničke linije, kojima se, kako kažu, konstantno dovode migranti na područje Unsko-sanskog kantona.

Organizatori protesta su zatražili proglašavanje vanrednog stanja i hitnu sjednicu Vlade Unsko-sanskog kantona na kojoj će biti donesene odluke kojima se od vlasti na nivou BiH traži hitno izmještanje migranata iz Bihaća.

Zatraženo je hitno izmještanje nekoliko hiljada ilegalnih migranata iz središta grada na odgovarajuću smještajnu lokaciju. Za ovo je dat rok od pet dana. U suprotnom će građani, kako su najavili, blokirati sve saobraćajnice i granične prijelaze.

Dat je i rok od 48 sati za zaustavljanje velikog, svakodnevnog priliva ilegalnih migranata na to područje, te se na taj način insistira na maksimalnom angažmanu nadležnih državnih institucija, koje su, prema mišljenju organizatora skupa, "zaboravili Bihać".

Građani su odlučili blokirati prilaz autobuskoj stanici kako, kako tvrde, spriječili dolazak vozila prevoznika koji iz drugih krajeva Bosne i Harcegovine dovoze migrante čiji je krajnji cilj upravo Bihać iz kojeg kasnije pokušavaju ući u Hrvatsku. Navode da u Bihać svakodnevno stiže oko 200 migranata, te da se osjećaju nesigurno u svom gradu. 

Podsjećamo, nekoliko hiljada građana Bihaća okupilo se večeras na Gradskom trgu tražeći hitno rješavanje migrantske krize u ovom gradu, izmještanje ilegalnih migranata iz Bihaća i sprječavanje priliva novih ilegalnih migranata u Unsko-sanski kanton.

Novo okupljanje građana zakazano je za nedjelju ujutro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.