open-navfaktor-logo
search
Mostar
Bira se rektor Univerziteta "Džemal Bijedić": Aktuelni Zlomušica obilježavao "44. obljetnicu" Sveučilišta
Prije nekoliko dana objavljen je konkurs za izbor rektora Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.
14.01.2022. u 12:52
get url
text

Konkurs možete vidjeti ovdje. 

Rektor Zlomušica će se vjerovatno ponovo kandidirati za tu funkciju. 

Njegovo nedavno prisustvo obilježavanju "44. obljetnice" Sveučilišta u Mostaru, izazvalo je burne reakcije javnosti. Naime, radilo se o falsificiranju historije te je ocijenjeno kako je Zlomušica nanio štetu ugledu vlastitom Univerzitetu, koji je simbol otpora i opstanka Mostaraca, ali i Bošnjaka u Hercegovini. 

Naime, notorna je neistina, da je Sveučilište u decembru obilježilo 44. godinu postojanja. Sveučilište je počelo s radom tokom rata u Mostaru, i to na otetoj imovini Univerziteta. Umjesto oštrog demanta i lekcije kolegama sa Sveučilišta zbog ovakvog pokušaja falsificiranja historijskih činjenica, menadžment Univerziteta "Džemal Bijedić" postupio je  sasvim drugačije. Svojim prisustvom na svečanoj "44. obljetnici" Sveučilišta, rektor Univerziteta prof. dr. Elvir Zlomušica direktno je dao svoj doprinos pokušaju prekrajanja historije i falsificiranja činjenica.

Poseban gost i govornik na svečanosti tim povodom u organizaciji Sveučilišta bio je i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, a što je i objavljeno na službenoj stranici ove stranke. Čović je blizak sa rektorom Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoranom Tomićem.

Ovakvim postupkom rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru profesor Zlomušica, kako je ocijenjeno u medijima, legitimizirao je krađu institucionalne historije jer valjda je svima jasno da Sveučilište niti u kojem slučaju ne može slaviti 44 godine postojanja, a još manje može način na koji je protjeran Univerzitet.

Zlomušica je prije izbora za rektora bio šef Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Grada Mostara u trenucima kada gradonačelnik Mostara nije izabran iz 15 pokušaja i više od godinu dana zbog SDP-ovih suzdržanih glasova, što je na kraju rezultiralo ponovnim izborom Ljube Bešlića iz HDZ-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.