open-navfaktor-logo
search
Kansas City
Bio osuđen na doživotnu robiju: Oslobođen nakon što je nevin u zatvoru proveo 43 godine
Nakon što je čak 43 godine nevin proveo u zatvoru, tamnoputi Amerikanac Kevin Strickland pušten je na slobodu.
24.11.2021. u 10:13
get url
text

Strickland, kojeg je 1979. godine u Kansas Cityju porota sačinjena od bijelaca proglasila krivim za tri ubistva i koji je potom osuđen na doživotni zatvor, nakon 43 godine pušten je iz zatvora jer je utvrđeno da ne postoje dokazi da je počinio ubistva.

Sudac Vrhovnog suda Missourija James Welsh je u odluci obrazložio da je Strickland proglašen krivim uprkos nedostatku dokaza da je počinio ubistva i da je osoba koja je svjedočila protiv njega naknadno povukla izjavu koju je ranije dala pod pritiskom policije. Welsh je rekao da je presuda neosnovana i da zatvorenik mora odmah biti pušten.

Strickland je od samog početka negirao da je počinio ubistva, a svjedok koji je više puta svjedočio u njegovu korist nije bio prisutan na sudu jer je nedavno preminuo.

Osuđen u dobi od 19 godina, 62-godišnji Strickland postao je jedan od najduže nezakonito zatvorenih ljudi u historiji SAD-a.

Prema zakonima Missourija, zatvorenici mogu dobiti odštetu samo u slučaju ako su oslobođeni na osnovu dokaza DNK analize, a ne i nakon svjedočenja očevidaca, iz čega se razumije da Strickland neće moći dobiti odštetu.

Za podršku Stricklandu prikupljeno je skoro 100.000 dolara na web stranici "gofundme.com".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.