open-navfaktor-logo
search
Najavio promjene
Bill Gates: Nikada više nećete ići na Amazon, a ubrzo će i Google otići u historiju
Suosnivač Microsofta, Bill Gates uvjeren je da će se u području umjetne inteligencije u budućnosti kreirati lični digitalni agent koji će moći obavljati određene zadatke umjesto ljudi.
23.05.2023. u 12:59
get url
text

- Tehnologija će radikalno promijeniti ponašanje korisnika. Ko god dobije takvog ličnog agenta, to će biti velika stvar, više nikad nećete otići na stranicu za pretraživanje (primjera radi, Google), više nikad nećete otići na Amazon - rekao je Gates i dodao:

- Budući pomoćnik iz sfere umjetne inteligencije, koji tek treba biti razvijen, moći će razumjeti potrebe i navike osobe te joj pomoći da "pročita stvari koje inače nema vremena čitati" - dodao je suosnivač Microsofta, koji je u ponedjeljak gostovao na događaju Goldman Sachsa i SV Angela u San Franciscu, gdje se raspravljalo o umjetnoj inteligenciji.

Gates smatra kako postoji 50-50 šansa da će digitalnog asistenta kreirati ili neki startup ili tehnološki div, prenosi CNBC.

- Bit ću razočaran ako to ne bude Microsoft, ali impresioniralo me nekoliko startupova, uključujući Inflection - naveo je Gates, misleći na Inflection.AI, čiji je suosnivač Mustafa Suleyman, bivši izvršni direktor DeepMinda.

- Trebat će neko vrijeme dok ovaj snažan, digitalni agent budućnosti ne bude spreman za glavnu upotrebu, a kompanije će do tad u svoje proizvode nastaviti ugrađivati takozvane generativne AI tehnologije slične OpenAI-jevom popularnom ChatGPT-u - kaže Gates, koji smatra kako će umjetna inteligencija ubrzati i inovacije u svemiru te dovesti do naprednijeg razvoja lijekova.

- Vjerujem da se čovječanstvo približava stvaranju korisnih lijekova za liječenje bolesti poput Alzheimera, a ispitivanja na ljudima vjerovatno će se provesti za deset godina - izjavio je Gates.

On također misli kako će budući humanoidni roboti, koji su jeftiniji za kompanije od ljudskih zaposlenika, uveliko utjecati na poslovanje.

- A dok izmišljamo ove robote, samo se moramo pobrinuti da ne dobiju Alzheimerovu bolest - zaključio je Gates u šali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.