open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Bill Gates: Mogli bismo ući u najgori dio pandemije
Osnivač tehnološkog diva Microsoft i jedan od najbogatijih ljudi u svijetu Bill Gates na svom Twitter nalogu upozorio je kako vjerovatno ulazimo u najgori dio pandemije koronavirusa. 
22.12.2021. u 09:52
get url
text

- Taman kada je izgledalo da će se život vratiti u normalu, mogli bismo ući u najgori dio pandemije. Omicron će nas sve pogoditi. Moji bliski prijatelji ga sada imaju, a ja sam otkazao većinu svojih planova za odmor - napisao je Gates.

On je, između ostalog, naveo kako se omikron varijanta širi brže nego ijedan virus u historiji, te da će uskoro zahvatiti svaku državu na svijetu.

- Velika je nepoznanica koliko bolesnim vas čini omikron. Moramo ga ozbiljno shvatiti dok ne naučimo nešto više o njemu. Čak i ako je samo upola jači od delte, to će biti najgori talas koji smo do sada vidjeli jer je tako zarazan - upozorio je.

Gates je dodao kako u međuvremenu moramo paziti jedni na druge, pogotovo na one najranjivije, bilo da oni žive u susjedstvu ili u drgoj državi.

- To znači da moramo nositi maske, izbjegavati okupljanja u zatvorenom prostoru i vakcinisati se. Vakcina nam daje najbolju zaštitu - istakao je.

Jedina dobra vijest je, kako je napisao Gates, to što se omikron kreće tako brzo da kada jednom postane dominantan u zemlji, talas bi tu trebao trajati manje od tri mjeseca.

- Tih nekoliko mjeseci moglo bi biti loše, ali i dalje vjerujem da ako poduzmemo prave korake, pandemija može biti gotova 2022. godine. Znam da je frustrirajuće ući u još jednu prazničnu sezonu s COVID-19 koji se nadvija nad nama. Ali neće biti ovako zauvijek. Jednog dana pandemija će prestati i što bolje pazimo jedni na druge, to će prije doći - zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.