Biljka zlata vrijedna koja liječi i dušu i tijelo

Objavljeno: 23.01.18 u 16:57

Za biljku ivu se u narodu kaže "trava iva od mrtva pravi živa" i ne tek tako, jer iskusni travari je cijene kao zlato iz više razloga.

Iva raste u krševitim predjelima
Iva raste u krševitim predjelima

Za liječenje se koristi još iz doba antike. Raste po krševitim mjestima. Ova aromatična biljka sadrži etersko ulje, tanin, holin, saponine i gorke supstance. Koristi se preventivno za jačanje imunog sistema, a odličan je izbor i za one koji su izloženi stalnom stresu.

Izuzetno je gorkog i oporog ukusa, a u narodnoj medicini pokazala se kao pouzdana za liječenje probavnih i disajnih organa. Smatra se da pomaže i kod tuberkuloze pluća. Zbog gorkih supstanci nezamjenjiva je kod mnogobrojnih bolesti želuca, a olakšava i nadutost stomaka. Svojim antiseptičkim djelovanjem uništava patogene mikroorganizme, odstranjuje štetne supstance u crijevima i želucu. Također je djelotvorna kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica i afti.

Čaj od ive liječi grčeve i čisti krv. Upotrebljava se i protiv svih vrsta groznica, ali i kao pomoć u liječenju šećerne bolesti. Tinktura od ove biljke pomaže kod hemoroida, bolesti jetre i žuči, jer podstiče stvaranje i protok žučne kiseline.

Ukoliko želite da napravite čaj od ove dragocjene trave, u šolju staviti kašičicu samljevene trave i prelijte je sa kipućom vodom. Poklopite i nakon 15 minuta procijediti. Pijte čaj jednom do dvaput dnevno prije jela.